Nové postavy v Za sklom III: Kto je ako Fico, Kočner, Kaliňák, Vadala či Trošková v seriáli? (FOTO)

Nové postavy v Za sklom III: Kto je ako Fico, Kočner, Kaliňák, Vadala či Trošková v seriáli? (FOTO) Foto: JOJ

Televízia JOJ priniesla na obrazovku tretiu sériu krimiseriálu Za sklom. Tá je natočená na motívy udalostí a škandálov, ktoré posledné roky otrialsli politikou aj celou spoločnosťou. Viacero postáv seriálu je inšpirovaných skutočnými osobami.

Postavy a obsadenie:


Norbert Noro Višváder (Ján Koleník)

Noro je cholerik, ktoFoto: JOJrý nemá problém porušovať predpisy, ak ide o odhalenie pravdy. Frustruje ho, že spravodlivosť a pravda nechodia ruka v ruke a právo je často v našom systéme reálne nevymožiteľné. Aj keď sa dopustí prešľapov, má ich eticky odôvodnené a navyše svojím šarmom vždy u Zory dosiahne, že jeho konanie pre neho napokon nemá závažné následky. To na ňom vytáča aj Maxa a Noro zasa na Maxovi neznáša jeho sexizmus. Noro bol ženatý, ale jeho manželka sa s ním rozviedla, lebo nemohol mať deti. Norova matka umrela, keď bol ešte malý a jeho otec si založil novú rodinu, v ktorej sa Noro nikdy necítil naozaj ako doma. Na rozdiel od Maxa má Noro ženy rád. Aj Zoru vníma s rešpektom, možno trochu až ako náhradnú matku. Vo svojom milovanom aute si púšťa hudbu z francúzskych filmov 70-tych rokov.

Odporúčame aj: JOJ vysvetľuje, prečo v kriminálke Za sklom vymenila dvojníka Kaliňáka

Tibor Maxo Maxovský (Tomáš Maštalír)

Foto: JOJMaxo je typ „správneho" a poctivého policajta. Je rozvážny a veľmi pokojný. Jeho jedinou slabinou je, že má tak trochu chorobný odpor k ženám. Preto často naráža na fakt, že mu šéfuje práve Zora a aj keď racionálne dokáže oceniť jej kvality, občas si nemôže pomôcť a proti jej rozhodnutiam protestuje aj z princípu. Hraničí to skôr so sexizmom, za ktorým však nie je žiadna trauma z detstva alebo prejav skutočnej nenávisti k ženám. Tibor má jednoducho pocit, že ženy sa na isté profesie nehodia a je tragédia, že ich začali vykonávať. Inak má ženy rád, hlavne ak sú v posteli alebo v kuchyni. Nikdy sa neoženil, lebo na takéto veci nemal čas. Strieda ženy, ale nikdy sa z nich nestanú jeho partnerky. V jeho živote je však jedna, pre ktorú má najväčšiu slabosť: jeho stará a imobilná babička, s ktorou býva a stará sa o ňu. Pre ňu je schopný spraviť čokoľvek, vymieňa jej aj plienky.

Zora Ballová (Kamila Magálová)

Foto: JOJZora sa stala šéfkou tímu len pred pár rokmi, keď v rámci novovytvorenej protizločineckej jednotky vznikali politické tlaky a rôzne záujmové skupiny navzájom vyšachovali svojich kandidátov. Zora nebola ničí nominant, mala skvelé výsledky a žiadne korupčné kauzy alebo kompromitujúcu minulosť. Navyše má pár rokov do dôchodku a tak sa ju nikto z jej pozície ani nesnaží odstrániť. Zora má dve odrastené deti, ktoré už majú vlastné rodiny. Syn žije v zahraničí a dcéra je ostrou právničkou. Zora má slabosť pre Nora, lebo jej trochu pripomína vlastného syna, aj on sa na ňu mierne upína ako na druhú matku.

 

 

Odporúčame aj: Vypočujte si koncertnú verziu pesničky Za sklom (VIDEO)

Dávid Antol (Juraj Loj)

Foto: JOJDávid je spomedzi trojice kriminalistov najmladší a tým pádom má aj najmenej skúseností. Deklaruje, že Maxo a Noro sú jeho vzormi, od ktorých by sa chcel popri spoločnej práci veľa naučiť. Na rozdiel od starších kolegov má však horúcu hlavu a často najprv koná, až potom rozmýšľa nad dôsledkami svojich činov. S manželkou Lenou má päťročného syna Janka a jeho ženu mu kolegovia závidia, pretože je krásna, múdra a nemá v kariére prílišné ambície. Dávid nie je až taký nevinný, ako na prvý pohľad pôsobí. Jeho tajomstvá postupne vyplávajú na povrch a jeho kolegovia odhaľujú Dávidovo napojenie na Bongyho. Spolupracoval s ním dobrovoľne, alebo k tomu pomohli aj dobre zacielené vyhrážky na rodinu?

 

Hana Letrichová (Zuzana Kanócz)
Foto: JOJ

Hana je vyštrovateľka z finančnej jednotky NAKA, neskôr sa stane Maxovou parťáčkou. V kolektíve pribudla nová žena, čo prináša rôzne zaujímavé situácie. Hana a Max nemajú vždy rovnaké názory i praktiky pri vyšetrovaní, čo vedie k častým konfliktom. Letrichová je bezdetná a bez partnera. Čo sa týka vzťahov, nie je ochotná ani schopná investovať do nich veľa času. Rozhodne sa nemieni viazať. S Maxom riešia závažné zločiny a tam kde je, nebude chýbať napätie, adrenalín a prípady zahalené rúškom tajomstva.

Silvia Oravská (Jana Kolesárová)

Foto: JOJ

Silvia je parťáčkou Hany. Na všetkých pôsobí ako šedá myš. To je jej výhoda, ktorou mätie svoje okolie. Myslí jej to, nie je prchká, koná s rozvahou a systematicky. Svojou nenápadnosťou nikomu neprekáža, nevzbudzuje žiarlivosť, ani podozrenie, preto túto veľkú výhodu patrične využíva. Silvia kupčí s informáciami. Nerobí to tak odporne ako Babka, v práci má výsledky, ale občas niekoho upozorní na raziu, na chystané zadržanie, či domovú prehliadku.

Ľudo Čierny (Adrian Jastraban)

Foto: JOJ

Vyšetrovateľ Ľudo pôsobí ako presný opak Maxa a Nora. Mlčanlivý, zničený životom aj prácou. Druhýkrát sa oženil, má malé dieťa a nepôsobí však ani trochu šťastne. Pije, aby v sebe zabil ten hnus, ktorému vo svojej profesii čelí. Ľudo dávno stratil vieru v ľudí a neverí ani na pravidlá. Zora ho pozná už dlho a má jej plnú dôveru.

Malec (Juraj Rašla)

Foto: JOJ

Malec je vyšetrovateľ-inšpektor, ktorý pravidelne preveruje prácu Nora a Maxa. Je inteligentný, strohý a nekompromisný. V seriáli pôsobí viac ako úradník než policajt. Zo svojej pozície sa cíti ako vyvolený, preto po odvolaní Zory do dôchodku sa stane šéfom vyšetrovateľov. Maxo z toho nie je nadšený, ale musí ho ako nadriadeného rešpektovať.

Braňo Dušan (Alexander Bárta)

Foto: JOJ

Braňo je nepríjemný kriminalista z NAKA s prezývkou Babka. V kolektíve nie je veľmi obľúbený a nie je považovaný za dobrého policajta. Vyšetrovateľ, ktorý je sebavedomý a arogantný, hlavnou vizuálnou črtou jeho postavy sú výrazné čierne fúzy. Neznáša Maxa, rovnako nemal v obľube ani Nora, preto ho potešilo, že ich pracovné partnerstvo skončilo fiaskom. Braňo sa pohybuje na hrane zákona a celá jeho postava je veľmi záhadná.

Lajťák (Adam Jančina)

Foto: JOJ

Karol Svetlý je policajný IT-čkár, počítačový expert, ktorý na rozdiel od svojich kolegov nebehá po uliciach, ale správne riešenia hľadá pomocou moderáných technológií. Zabezpečuje komunikáciu s ostatnými pracoviskami, laboratóriom a patológiou. Vo virtuálnej realite je doma a jeho práca ho napĺňa. Kolegovia v práci ho prezývajú Lajťák, ktorý im dokáže odpovedať takmer na všetky otázky.

Šéf (Roman Luknár)

Foto: JOJ

Zdalo sa, že je najmocnejším mužom v zemi, ale po vražde investigatívneho novinára je nútený podať demisiu. Síce sa stáva radovým poslancom, ale stále je Predseda. Naďalej riadi vládu, teda minimálne nového premiéra. Začína byť zlostný, zatrpknutý a naozaj nebezpečný. Na verejnosť a hlavne novinárov pôsobí ako vypitý zúfalec, preto sa stáva terčom vtipov. Má slabosť pre svoju asistentku Majku Kúskovú. Práve jej existencia prispeje k jeho pádu, pretože Majka je totiž napojená na Tonina Badalu, člena mafie z Talianska.

Fúzatý (Gregor Hološka)

Foto: JOJ

Najlepší minister vnútra v dejinách sa po vražde investigatívneho novinára dostáva pod mediálny i spoločenský tlak, takže je nútený odstúpiť. To však neznamená, že by svoje ministerstvo prestal riadiť. Na Fúzatého neskôr začnú padať jeho vlastní kostlivci a v skrini je ich čoraz viac. Od únosu vietnamského občana, cez kšefty s nočnými vlkmi, pranie peňazí, podivné zákazky a prepojenia na podsvetie a oligarchov.

Vozner (Maroš Kramár)

Foto: JOJ

Vozner je zákerný podnikateľ, ktorý kšeftuje s nehnuteľnosťami, vratkami DPH, má na svedomí finančné machinácie a je prepojený s politikmi. Špekuluje ako okradnúť ostatných a čo najviac zarobiť bez práce. So svojimi pofidérnymi obchodmi sa pohybuje po veľmi tenkom ľade, až za hranicami zákona.

Jana Balogová (Zuzana Mauréry)

Foto: JOJ

Jana Balogová oficiálne v seriáli vystupuje ako tajomníčkou Ministerstva obrany, ale jej prepojenie s mafiou je už dlhodobejšie. Podniká rôzne kšefty s podsvetím a potrpí si na luxus a peniaze. Pozná správnych ľudí, s ktorých vždy dokáže vytiahnúť čo potrebuje. 

Tonino Badala (Predrag Bjelac)

Foto: JOJ

Tonino žije na Slovensku už dlho aj so svojou rodinou. Našu krajinu si vybrali preto, lebo tu je polícia taká slepá, aká je úplatná. Badalovci patria k silnej talianskej mafii. Ich hlavným zdrojom príjmov sú drogy, obchod s ľuďmi a eurodotácie v poľnohospodárstve. Oficiálne sa totiž živia ako farmári. Tonino sa najprv spojil s lokálnymi politikmi najsilnejšej vládnej strany, neskôr sa mu podarí skvelý ťah.

Viktória Ballová (Táňa Pauhofová)

Foto: JOJ

Viktória je Zorina dcéra, ktorá dlhé roky žila v Anglicku a po návrate na Slovensko získala miesto v právnickej kancelárii. Klienti jej výborne platia, ale ich požiadavky sú proti slušnej etike. Je otázne ako sa Ballová zachová. Bude plniť príkazy zákazníka alebo bude spravodlivou právničkou na strane zákona? Viktória je sebavedomá i cieľavedomá žena a svojím milostným románikom prekvapí zaručene každého diváka.

Adam Bartovič (Marián Mitaš)

Foto: JOJ

Adam je investigatívny novinár, ktorý pracoval v tíme so zavraždeným kolegom. Viac sa však orientuje na prácu v teréne. Adam sa po smrti svojho kolegu a priateľa stáva posadnutým prispieť čo najviac k odhaleniu vrahov. Pôjde po stopách káuz, o ktorých písal mŕtvy novinár, aj po tých, na ktorých pracoval a ešte neboli zverejnené. Je ochotný riskovať život, čo však neznamená, že koná hlúpo, zbrklo, či neuvážene. Má dar získať si ľudí a veľmi prirodzene ich nabáda k tomu, aby rozprávali.

Vladimír Slančík (Jiří Bartoška)

Foto: JOJ

Novší typ bielogolierového mafiána: podnikateľ prepojený na políciu, ktorý drží v rukách všetku moc. Na prvý pohľad by ste nikdy nepovedali, čo sa v ňom skrýva. Pôsobí ako ctihodný dôchodca, ktorý je bývalým nomenklatúrnym kádrom. Majiteľ hotelov, stavebných firiem a spoločností obchodujúcich v zdravotníctve.

V druhej sérii bol v centre záujmu ako polície, tak mafiánov. Doslova naňho budú poľovať. Jeho novou pravou rukou bude Noro Višváder. Aktuálne žije s Davidovou manželkou Lenou v jeho nedobytnej vile.

Riky (Noël Czuczor)

Riky je Slančíkovou pravou rukou. Pred časom sa vrátil z Blízkeho východu, kde zabezpečoval nový obchod. Jeden z najväčších, ktoré sa Slančík chystá uskutočniť. Riky je veľmi tajomný, záhadný, nikto presne nevie odkiaľ sa vzal a kto to je. Nie je isté ani ako sa volá, koľko má rokov, no vyvoláva veľký rešpekt. Ovláda niekoľko jazykov, jedným z nich je aj arabčina.

Ucho (Eugen Libezňuk)

Foto: JOJ

Šéf ukrajinskej mafiánskej skupiny. Má znetvorené ucho, z ktorého mu kedysi dávno odhryzol pri boxerskom súboji jeho súper. Kšeft so Slančíkom mu nevyšiel podľa predstáv a prišiel o veľký balík peňazí, preto sa obaja mafiáni majú poriadne v zuboch.

Milan Solan (Milan Kňažko)

Foto: JOJ

Solan je veľmi záhadná postava, vystupuje ako bývalý šéf Zory Ballovej. Milan je člen Interpolu, ktorý hlása, že si užíva dôchodok. V priebehu zaujímavého deja sa odhalí, že stále vie ťahať za správne nitky a ovládať ľudí.

Drapák (Ján Jackuliak)

Foto: JOJ

Drapák je obchodník so zbraňami, ktorý sa pohybuje v mafiánskych kruhoch. So Slančíkom chce uzavrieť pochybný obchod, potrebuje ho odstaviť, aby sa mu neplietol do biznisu.