Nebezpečný koronavírus dorazil do Európy

Vo Francúzsku sa objavili dva prípady nákazy novým koronavírusom, ktorý bol zaznamenaný na konci minulého roka v Číne a ktorému podľahlo už najmenej 26 ľudí. Jedná sa o prvý výskyt vírusu v Európe. Podľa francúzskeho ministerstva zdravotníctva, ktoré informáciu potvrdilo, sa zrejme budú objavovať aj ďalšie prípady.

 

Čínske úrady evidujú 26 obetí a najmenej 830 nakazených ľudí. Po oblasti Wu-chan, ktorá je od štvrtka prakticky uzavretá, prerušilo letecké, autobusové i vodné spojenie s ostatnými časťami Číny ďalších 12 miest v centrálnej provincii Chu-pej. Tieto v inej krajine ťažko predstaviteľné opatrenia, ktorých cieľom je zabrániť ďalšiemu šíreniu nákazy, dopadli na desiatky miliónov ľudí.

Prípady úmrtí spôsobených koronavírusom už nie sú hlásené len z provincie Chu-pej, ale aj z dvoch ďalších regiónov najľudnatejšej krajiny sveta. Ochorenie bolo potvrdené aj v niekoľkých krajinách mimo Číny, najmä v ázijských štátoch.

Vo Wu-chan narýchlo vzniká nová nemocnica s 1000 lôžkami, kde sa budú liečiť ľudia nakazení koronavírusom. Stavia sa na kraji mesta pri rekreačnom areáli, ktorý podľa pôvodných plánov mali využívať robotníci. Podľa miestnych médií má byť nemocnica hotová v priebehu niekoľkých dní. Jej vzorom je zdravotnícke zariadenie, ktoré vzniklo v roku 2003 v Pekingu počas epidémie ochorení SARS.

Niekoľko wuchanských nemocníc podľa agentúry Reuters požiadalo o dary vo forme ochranných okuliarov, rúšok, čiapok a ochranných odevov pre zdravotnícky personál. Čínske médiá uvádzajú, že niektoré zdravotnícke zariadenia majú zásoby materiálu len na tri až štyri dni a dochádzajú im testovacie sady.

Na verejných priestranstvách vo Wu-chan, kde bežne panuje čulý ruch, je nezvyčajný kľud. Ľudia musia povinne nosiť ochranné rúška, zatvorené sú stanice metra, letisko a polícia kontroluje autá prichádzajúce do mesta. Ľudia sa riadia výzvami úradov, aby v snahe zastaviť šírenie vírusu zostali doma. Ak by toto nefungovalo, má čínska komunistická strana jeden z najrozsiahlejších systémov sledovania a sociálnej kontroly na svete, napísala agentúra AP.

Najväčší ázijský výrobca odevov Fast Retailing oznámil, že v súvislosti s opatreniami prijatými proti šíreniu nákazy koronavírusom dočasne uzavrel 17 predajní svojej značky Uniqlo vo Wu-chan. V Číne, ktorá je pre túto japonskú firmu kľúčovým trhom, má celkom 750 obchodov. Podľa agentúry Reuters americká sieť rýchleho občerstvenia McDonald`s oddnes uzatvára reštaurácie v piatich mestách v provincii Chu-pej.

Úrady v Pekingu vyzvali obyvateľov mesta, ktorí sa vracajú z oblastí zasiahnutých koronavírusom, aby 14 dní zostali doma, a zabránili tak šíreniu nákazy. Podobnú výzvu vydala aj obchodná metropola Šanghaj. Peking tiež zrušil všetky hromadné podujatia spojené s oslavami lunárneho Nového roka, ktorého príchod pripadá na sobotu. Návštevníci sa nedostanú do pekinského Zakázaného mesta ani na úsek Veľkého čínskeho múru neďaleko čínskej metropoly alebo do šanghajského Disneylandu.

Kvôli opatreniam prijatým v súvislosti s šírením koronavírusu padli plány stovky miliónov Číňanov osláviť lunárny Nový rok s príbuznými. Ide o najväčší sviatok roka, kedy ľudia vyrážajú na púte konané na priestranstvách pred chrámami, sledujú ohňostroje a schádzajú sa na rodinné stretnutia a hostiny.

Doteraz nie príliš zmapované ochorenie spôsobuje horúčky, kašeľ a problémy s dýchaním, môže ale aj prejsť do zápalu pľúc. Jeho pôvod zatiaľ nie je objasnený, podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa ale zrejme na človeka preniesol z nakazených divoko žijúcich zvierat predávaných ilegálne na jednom wuchanskom trhovisku.