Miliardár predáva svoje novinové aktivity

Investičná spoločnosť Berkshire Hathaway amerického miliardára Warrena Buffetta sa dohodla na predaji celej svojej novinovej divízie firme Lee Enterprises za 140 miliónov dolárov. Berkshire tak odchádza z odvetvia, ktoré Buffett dlhú dobu bránil napriek jeho zhoršujúcim sa finančným vyhliadkam, napísala agentúra Reuters.

Transakcia zahŕňa 31 denníkov a 49 týždenníkov, medzi ktoré patrí napríklad Omaha World-Herald, Buffalo News či Richmond Times-Dispatch. Jej dokončenie sa očakáva v polovici marca. Firma Lee už vlastní 50 denníkov.

Skupina Berkshire Hathaway ovláda viac ako 90 dcérskych spoločností, ktoré podnikajú v rôznych odvetviach. Vlastní takisto významné podiely v rade známych firiem, napríklad v najväčšom svetovom výrobcovi nealkoholických nápojov Coca-Cola.

Buffett, ktorý podľa Reuters ako teenager roznášal noviny, teraz patrí medzi najbohatších ľudí na svete a vďaka svojim úspešným investíciám si vyslúžil prezývku "veštec z Omahy".

Podľa analytika Ricka Edmondsa zo spoločnosti The Poynter Institute dohodnutá transakcia potvrdzuje, že novinový priemysel je teraz u väčšiny investorov v nemilosti. "Je to ďalší nešťastná udalosť pre odvetvie, ktoré zažíva veľmi ťažké obdobie," uviedol Edmonds.