MZ SR: Slovensko zaznamenalo prvý potvrdený prípad ochorenia COVID-19 (FOTO)

MZ SR: Slovensko zaznamenalo prvý potvrdený prípad ochorenia COVID-19 (FOTO) Foto: MZ SR

 Ochorenie sa potvrdilo u 52-ročného muža z Bratislavského kraja. Laboratórnu diagnostiku vykonávali v Národnom referenčnom centre pre chrípku na Úrade verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Klinickú vzorku ešte zašlú na konfirmáciu na laboratórne vyšetrenie do Virologického inštitútu na Charité univerzitu medicíny v Berlíne.

"K dnešnému dňu bolo celkovo laboratórne vyšetrených vzoriek s negatívnym výsledkom a jedna s pozitívnym. Ďalšie klinické vzorky v NRC pre chrípku priebežne vyšetrujeme," oznámilo dnes ministerstvo zdravotníctva.

„Osoba s potvrdeným ochorením COVID-19 je hospitalizovaná na Klinike infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava v izolovanej miestnosti. Pacient má ľahší priebeh ochorenia a nepociťuje vážne zdravotné komplikácie. Situáciu máme pod kontrolou a boli sme na ňu pripravení vo všetkých smeroch. Zdravotnícky personál poskytuje pacientovi potrebnú zdravotnú starostlivosť a robíme všetko preto, aby sme zabránili akémukoľvek ďalšiemu šíreniu tohto ochorenia. S dôrazom na maximálnu ochranu ľudí sú prijímané prísne protiepidemické opatrenia. Aktuálne prebieha chrípková sezóna a nie každý kašeľ či horúčka musí signalizovať ochorenie na COVID-19. Uisťujem verejnosť, že nie je dôvod na paniku a preto, prosím, zachovajme rozvahu, skutočne nie je nutné robiť si mesačné zásoby potravín,“ povedal predseda vlády SR Peter Pellegrini, poverený vedením Ministerstva zdravotníctva SR.

Muž s COVID-19 sa nezdržoval v zahraničí, ide o sekundárny prenos ochorenia. Žije v spoločnej domácnosti s osobou, ktorá sa pred niekoľkými týždňami zdržovala v oblasti s výskytom nového koronavírusu. Všetky potrebné protiepidemické opatrenia aktuálne zabezpečuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave a spolu s Univerzitnou nemocnicou Bratislava postupujú v zmysle Usmernenia hlavného hygienika Slovenskej republiky. Odborní pracovníci RÚVZ so sídlom v Bratislave zisťujú epidemiologickú anamnézu, dohľadávajú osoby, s ktorými prišiel muž z Bratislavského kraja do kontaktu a zabezpečujú ďalšie potrebné preventívne opatrenia. Možno očakávať, že z okolia osoby s potvrdeným prípadom sa môže objaviť ďalší výskyt ochorenia.

„Zároveň vzhľadom na súčasné možnosti cestovania ľudí medzi krajinami je možné, že sa na Slovensku, i napriek prijímaným protiepidemickým opatreniam v mieste súčasného ohniska nákazy, objaví ďalší zános ochorenia COVID-19 zo zahraničia na naše územie. Zároveň vzhľadom na súčasnú celosvetovú migráciu ľudí a spôsob prenosu infekcie (kvapôčková infekcia, vzdušná cesta) je rizikové každé cestovanie do zasiahnutých oblastí. Preto treba zvážiť nevyhnutnosť cestovania,“ povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas.

„V prípade, že ste neboli v krajinách, kde sa ochorenie COVID-19 vyskytuje, alebo ste neboli v kontakte s osobami, ktoré uvedené krajiny navštívili a objavili sa u vás príznaky podobné ochoreniu COVID-19, teda kašeľ, horúčka, sťažené dýchanie, bolesť svalov, hlavy a únava, ide s veľkou pravdepodobnosťou o klasickú chrípku či prechladnutie, a preto netreba podliehať panike. Samozrejme, aj v prípade klasického respiračného ochorenia vrátane chrípky je dôležité kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára, pretože i tieto ochorenia môžu spôsobiť vážne zdravotné komplikácie,“ uviedol premiér Pellegrini.

Predseda vlády SR informoval, že s aktuálnou platnosťou je zavedený zákaz návštev v Univerzitnej nemocnici Bratislava. Ľuďom odporučil, aby zvážili účasť na hromadných podujatiach. Upozornil, že všetci občania SR s registrovanou SIM kartou obdržia v krátkom časovom horizonte SMS správu s preventívnymi opatreniami, ktoré znižujú riziko nákazy novým koronavírusom.

"Uisťujeme verejnosť, že MZ SR a ÚVZ SR epidemiologickú situáciu podrobne sledujú a priebežne informujú kľúčové rezorty, regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR a odbornú i laickú verejnosť. Epidemiologickú situáciu vyhodnocujeme na dennej báze a v prípade potreby sme pripravení operatívne pristúpiť k ďalším potrebným preventívnym opatreniam."