Pre podozrenie z nákazy koronavírusom u jednej z predavajúcich uzatvorili Miletičku

Starosta Mestskej časti Ružinov Bratislava Martin Chren:

 

Prosím nepodliehajte panike, ide o preventívne opatrenie, prípad koronavírusu zatiaľ nie je potvrdený.

V dopoludňajších hodinách sme sa dozvedeli, že jedna osoba spomedzi predajcov oblečenia na trhovisku Miletičova bola včera vo večerných hodinách hospitalizovaná s príznakmi zvýšenej teploty, kašľa a hnačky. Ide o predajkyňu oblečenia, ktorá má pozitívnu cestovateľskú anamnézu, pred menej ako desiatimi dňami sa údajne vrátila z ázijskej krajiny. Hospitalizovaná mala byť spolu so svojim manželom. Výsledky testov nám nie sú známe, prevádzka trhoviska je však s postihnutou rodinou v kontakte a nevieme, kedy budú k dispozícii. O situácii sme sa dozvedeli od samotných predajcov, štát ani žiadne jeho orgány nás oficiálne neinformovali.

Po porade vedenia mestskej časti sme sa preto dnes od 12.00 rozhodli preventívne uzavrieť trhovisko Miletičova a pristúpiť k dezinfikovaniu priestorov. Ide o preventívne opatrenie, ku ktorému sme sa rozhodli pristúpiť aj na základe nedostatku informácií a na základe toho, že vieme, že diagnostika koronavírusu aj po odobratí vzoriek aktuálne trvá niekoľko dní (dodnes nepoznáme ani len výsledky testov ďalších zamestnancov škôlky na Palkovičovej ulici a zdá sa, že kapacity na testovanie sú absolútne nedostatočné a vyťažené - toto nie je kritika lekárov, o ktorých vieme, že s nasadením vlastného zdravia pracujú na dvesto percent, ale sťažnosť na systém, ktorý zjavne nebol kapacitne pripravený ani na prvé fázy prípadnej krízy).

Veľmi ma mrzí, keď zo strany zodpovedných úradov ešte aj dnes počúvam, že sme v Bratislave vôbec nemuseli pristúpiť k uzavretiu škôl a škôlok. Zo všetkých zahraničných zdrojov vieme, že prevencia je najúčinnejší krok k spomaleniu šírenia nákazy. Radšej pristúpime k silnejším preventívnym opaterniam a neskôr znesiem na svoju hlavu kritiku, že sme nemuseli byť takí striktní, ako keby sme mali niečo zanedbať a kvôli tomu by malo byť čo i len o jedného infikovaného viac.