MIMORIADNÁ SPRÁVA: Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) práve prehlásila nový koronavírus za pandémiu

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) považuje terajšie celosvetové šírenie nákazy nového typu koronavírusu za pandémiu.

V Ženeve to dnes podľa agentúry DPA vyhlásil šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. WHO doteraz pre nákazu nepoužívala termín pandémia, ktorý označuje epidémiu globálneho rozmeru. Celosvetovo sa koronavírusom nakazilo už vyše 120.000 ľudí, z ktorých viac ako 4000 ľudí infekcii podľahlo.

"Máme hlboké obavy z alarmujúcej úrovne šírenia a vážnosti (nákazy), ako aj zo znepokojujúcej úrovne ničnerobenia. Vyhodnotili sme preto, že COVID-19 môže byť charakterizovaný ako pandémia," povedal Ghebreyesus. COVID-19 je označenie pre chorobu, ktorú koronavírus spôsobuje.

Koordinátor krízovej pomoci z WHO Michael Ryan podľa Reuters povedal, že použitie termínu pandémia je popisom aktuálnej situácie a nijako nemení to, čo organizácia proti šíreniu nákazy už teraz robí. Dodal, že tvrdo postihnuté krajiny Irán a Taliansko sú teraz hlavným frontom ťaženie proti koronavírusu. Taktiež varoval, že v podobnej situácii sa môžu veľmi skoro ocitnúť aj ďalšie štáty.