Prekvapivá správa: WHO nevidí úžitok vo všeobecnom nosení rúšok

 

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) nevidí žiaden úžitok vo všeobecnom nosení rúšok v terajšom boji proti šíreniu koronavírusu COVID-19. Nič nenaznačuje, že by to niečomu pomohlo, konštatoval dnes koordinátor krízovej pomoci z WHO Michael Ryan. Jednžmi z mála krajín, kde platia povinné nosenie rúšok na verejnosti, sú Slovenská a Česká republika.

Podľa Ryana rúška predstavujú skôr dodatočné riziká, keď ich ľudia nesprávne snímajú. Práve pri tom sa vraj totiž môžu nakaziť. "Naša rada: Neodporúčame nosenie rúšok, ak človek nie je sám nakazený," povedal dnes Ryan.

Ryan z WHO sa dnes opatrne optimisticky vyjadril aj k ďalšiemu vývoju epidémie v Taliansku, ktorá je najviac postihnutou krajín v Európe. Podľa neho by obmedzenie pohybu a ďalšie opatrenia z uplynulých dní mali viesť k skorej stabilizácii epidémie, ale aj potom bude potrebná ostražitosť.

"Dúfame, že Taliansko a Španielsko už tam takmer sú, vírus sa nevyčerpá sám od seba, treba ho unaviť úsilím v oblasti verejného zdravotníctva," poznamenal expert WHO.