Lekár: S náhlou stratou čuchu by ľudia mali ísť do karantény

Ľudia s náhlou stratou čuchu by mali podľa prednostu Kliniky otorinolaryngológie 1. lekárskej fakulty Univerzity Karlovej a Fakultnej nemocnice v Motole Jána Plzáka mať nariadenú karanténu. Zhoršenie čuchu a chuti sú podľa zahraničných skúseností zásadný príznaky choroby COVID-19, uviedol v tlačovej správe fakulty. S týmto príznakom ale zatiaľ lekári a hygienici, ktorí posielajú pacientov k testovaniu, zatiaľ nepočítajú.

"Všeobecne patrí medzi najčastejšie príčiny úplnej alebo čiastočnej straty čuchu vírusy, ktoré spôsobujú infekcie horných dýchacích ciest, často označované ako 'prechladnutie'. K nim sa práve radi skupina koronavírusu," uviedol Plzák.

Podľa neho môže čuch ovplyvniť zápal sliznice, ktorý vírusy vyvolávajú, môže obmedziť prístup vdychovaného vzduchu do oblasti stropu nosnej dutiny, kde je umiestnený špecializovaný čuchový epitel, a narušiť detekciu vôní. "Vírus môže priamo napadnúť a poškodiť bunky čuchového poľa v strope dutiny nosnej. Ďalšou možnosťou je poškodenie nervovej dráhy, ktorou sú čuchové vnemy vedené z nosa do čuchového centra v mozgu," opísal. Pri poruche čuchu sú často postihnuté aj vnemy chuťové.

Strata čuchu sa podľa neho vyskytuje často u pozitívne testovaných pacientov, ktorí nemali žiadne iné symptómy. "Ak sa strata čuchu objaví náhle, rádovo v dňoch, a nie je spojená s inými zrejmými ochoreniami nosa či prínosových dutín, jedná sa v súčasnosti o vysoké riziko koronavirovú infekciu," uviedol.

Pacienti by so stratou čuchu podľa Plzáka nemali chodiť k lekárovi. Všeobecne lekári radia, aby ľudia radšej do ordinácií praktikov aj lekárov špecialistov najprv volali. Strata čuchu ale podľa Plzáka zatiaľ nie je príznakom, pri ktorého výskyte by mohol byť človek na COVID-19 testovaný. "Aj keď môže byť náhla strata čuchu spôsobená aj inými vírusmi, domnievame sa, že je rozumné v súčasnej pandemickej dobe predpokladať, že príčinou je COVID-19, kým to nie je vylúčené testovaním," uzavrel.