DÔLEŽITÉ: Za porušenie karantény a nariadení už dáva polícia pokuty od 1000 eur, prinášame podrobnosti

Polícia dnes oznámila, že porušovanie nariadení súvisiacich s opatreniami proti šíreniu koronavírusu začína pokutovať.

 

Policajt môže od dnes (6. apríla)  uložiť blokovú pokutu do 1 000 eur každému, kto nenastúpi do povinnej karantény alebo ju poruší. Teda každému, kto sa nepodrobí nariadenej izolácii alebo nestrpí nariadený zvýšený zdravotný dozor, lekársky dohľad alebo sa nepodrobí nariadeným karanténnym opatreniam, prípadne nesplní nariadené opatrenie pri ohrozeniach verejného zdravia.

Blokovú pokutu môže okrem orgánu Policajného zoru od dnes uložiť aj orgán obecnej polície.

Povinná štátna karanténa a nahlasovanie nezodpovedných ľudí

Osoby, ktoré od pondelka 6.4. od 07:00 vstúpia na územie SR, budú umiestnené do štátneho zariadenia, kde strávia nevyhnutnú dobu na vykonanie testov (niekoľko dní). Ak bude výsledok negatívny, osoba bude môcť odísť do domácej izolácie na 14 dní (štátna + domáca) - tejto izolácie sa budú musieť podrobiť všetky osoby v spoločnej domácnosti. To, v ktorom zariadení bude osoba umiestnená, sa dozvie po vstupe na územie SR.

-  tieto osoby môžu použiť od uvedeného dátumu iba niektoré hraničné priechody - pozri ďalší infoblok

- tieto osoby sa musia pred vstupom na územie SR zaregistrovať, aby boli umiestnené čo najbližšie k svojmu bydlisku, a to elektronicky prostredníctvom formuláru na https://navraty.mzv.sk/ (viac info na http://www.mzv.sk/cestovanie/covid19/registracia)

Povinná štátna karanténa od pondelka 6.4. od 07:00 sa nebude týkať týchto skupín: tehotné ženy, osoby s obmedzenou schopnosťou orientácie a pohybu, osoby s onkologickým, psychiatrickým ochorením, ťažkou poruchou imunity, osoby s osobitnými výživovými potrebami, osoby s chronickými ochoreniami dýchacích ciest, srdca a ciev, osoby s metabolickými poruchami, osoby s epilepsiou, osoby s mentálnou poruchou, osoby so závažnými ochoreniami vyžadujúcimi pokračujúcu injekčnú liečbu v pravidelných intervaloch, zdravotne ťažko postihnuté osoby alebo osoby s inými zreteľa hodnými závažnými zdravotnými stavmi a potvrdenie o tomto zdravotnom stave doloží dodatočne bezodkladne správou od lekára, osoby nad 75 rokov, osoby, ktoré na území Slovenskej republiky požívajú diplomatické výsady a imunitu a všetky osoby, ktoré sprevádzajú osoby uvedené v predošlých slovách + maloleté osoby BEZ SPRIEVODU, teda tie, ktoré prídu na hranice úplne samé. Všetky uvedené osoby v rámci výnimky sa budú musieť podrobiť domácej 14 dňovej karanténe, ktorá bude platiť pre všetkých členov domácnosti.

Všetkým osobám, ktoré vstúpia na územie SR po uvedenom termíne, sa nariaďuje, aby svoj návrat oznámili telefonicky alebo elektronicky svojmu všeobecnému lekárovi, respektíve pediatrovi. Na základe toho lekári majú nariadené vydať PN pre všetky uvedené osoby, a tiež osoby zo spoločnej domácnosti.

Do štátnej karantény nie je možné zobrať si zviera (pes, mačka atď.), preto ak ho máte, zariaďte mu iný dočasný domov alebo na Slovensko necestujte.

Všetky vyššie uvedené opatrenia a postupy platné od uvedeného dátumu sa netýkajú týchto skupín: vodiči nákladnej dopravy (ktorí vstupujú na územie SR pracovne), posádky lodí, posádky lietadiel, vodiči autobusov a posádka repatriačných liniek, rušnovodiči a ďalší zametnancov železníc, všetky predošlé skupiny uvedené v tomto bode a to aj v prípade, ak vstupujú na územie SR súkromne s cieľom nástupu do práce (nutné potvrdenie od zamestnávateľa), zdravotníci pri prevozoch pacientov alebo orgánov a zamestnanci pohrebných služieb pri prevozoch.

Všetky vyššie uvedené opatrenia a postupy platné od uvedeného dátumu sa netýkajú osôb s trvalým alebo prechodným pobytom na území SR alebo v prihraničnom pásme do 30 km od štátnej hranice, ktoré majú zamestnanie v oblasti 30 km od štátnej hranice v zahraničí, respektíve na území SR. Tieto osoby sa musia hraničnej kontrole preukázať potvrdením od zamestnávateľa.

 Porušovateľov karantény nahlasujte na čísla 158 alebo 159. Policajný zbor riešil už viac ako 300 prípadov porušenia karantény. Pre fyzické osoby je sankcia vo výške 1659 eur, pre právnické osoby a ich porušenie nariadení to je 20 000 eur.

Oficiálne nariadenie platné od 6.4.2020: http://www.uvzsr.sk/docs/info/covid19/Opatrenie_statna_karantena_04042020.pdf?

 

Hraničné prechody určené na návrat (netýka sa to pendlerov a výnimiek)

 Od pondelka 6.4.2020 od 07:00 budú môcť slovenskí občania a ich rodinní príslušníci, ktorí sa vrátia na Slovensko z pobytu v zahraničí (netýka sa pendlerov a výnimiek) individuálne osobnou dopravou alebo pešo, použiť na vstup tieto hraničné priechody:

RAKÚSKO
Jarovce - Kittsee (diaľnica)
Bratislava Petržalka - Berg

ČESKÁ REPUBLIKA
Brodské - Břeclav (diaľnica
Drietomá - Starý Hrozenkov)
Svrčinovec - Mosty u Jablunkova

POĽSKO
Vyšný Komárnik - Barwinek
Trstená - Chyžné

MAĎARSKO
Čunovo - Rajka (diaľnica)
Šahy - Parassapusta
Milhosť – Tornyosnémethy (rýchlostná cesta R4)
Komárno - Komárom

UKRAJINA
Vyšné nemecké - Užhorod
Ubľa - Maly Bereznyj

Na týchto hraničných priechodoch dostanú informácie o karanténnych opatreniach a ich povinnostiach podľa opatrenia hlavného hygienika, ktoré je účinné od 6.4.2020 od 07:00, teda povinnosť byť v karanténnom zariadení, ktoré určí MV SR.

Pendleri budú môcť naďalej využívať všetky hraničné priechody, ktoré doposiaľ využívali vrátane uvedených, za podmienok upravených hlavným hygienikom.