Nie všetci, ktorí prekonajú VOCID-19, si vytvoria protilátky, tvrdia vedci

Šanghajští vedci zistili, že krv niektorých pacientov, ktorí sa zotavili z choroby covid-19, vykazuje veľmi malú koncentráciu protilátok proti koronavírusu, u niektorých neboli protilátky zistené vôbec. Výsledok štúdie by mohol mať dopad na vývoj vakcíny alebo poznatky o kolektívnej imunite, uviedol hongkonský denník South China Morning Post.

Výskum vykonali odborníci zo šanghajskej univerzity Fu-tan, ktorí podrobili rozboru krvné vzorky 175 pacientov prepustených zo šanghajskej nemocnice. U približne tretiny z nich bolo neočakávane nízke množstvo protilátok, ktoré by na zneškodnenie koronavírusu nestačilo, a u desiatich nebolo možné prítomnosť protilátok preukázať. Nízku hladinu protilátok mali mladí ľudia a koncentrácia rástla s vekom.

"Odborníci, ktorí pracujú na vakcíne, by mali týmto prípadom venovať osobitnú pozornosť," hovorí vedúci výskumného tímu Chuang Ťing-che. Ak koronavírus u niektorých pacientov nedokáže tvorbu protilátok vyvolať, nedokáže to ani jeho slabší variant obsiahnutý vo vakcíne, vysvetľuje.

Riziko, že by sa u ľudí s nízkou hladinou protilátok mohlo ochorenie znovu rozvinúť alebo že by sa mohli opätovne nakaziť, ale musí preskúmať ďalšie štúdie, upozornili vedci. Tiež k tomu, aby sa dalo povedať, čo presne závery štúdie znamenajú pre kolektívnu imunitu, bude treba viac dát z ďalších častí sveta, hovorí Chuang Ťing-che.

Ľudia vo vekovej skupine 60-85 rokov vykazovali približne trikrát vyššie množstvo protilátok ako pacienti v skupine 15-39 rokov. Vedci skúmali iba pacientov s miernymi príznakmi, pretože tí, ktorí boli na jednotkách intenzívnej starostlivosti, mohli získať protilátky z darovanej krvnej plazmy.

Protilátky sú zložité bielkoviny vytvárané imunitným systémom. Dokážu rozpoznať a zneškodniť cudzorodé antigény, v tomto prípade koronavírus. Koronavirové protilátky vie zachytiť bodec na povrchu vírusu a zabrániť mu v tom, aby sa prichytil na ľudskej bunke a následne do nej prenikol.

Pacienti, u ktorých neboli protilátky rozpoznané, zrejme porazili covid-19 inými mechanizmami imunitného systému, avšak zatiaľ nie je presne jasné, akými. Pritom ochorenie u nich pretrvávalo podobnú dobu ako u tých, ktorí mali vyššiu koncentráciu protilátok.

Veľa otázok ohľadom koronavírusov zostáva nezodpovedaných, napríklad ako sa vírus preniesol zo zvierat na človeka, prečo niektorí nakazení nemajú príznaky choroby a ako je možné, že u časti pacientov, ktorí sa uzdravia, môžu testy prítomnosť koronavírusy znovu dokázať, pripomína South China Morning Post.

Čínsky vládny poradca pre vedu Wang Čchen v pondelok uviedol, že je príliš skoro na to, aby Čína nad koronavírusom vyhlásila víťazstvo, aj keď má teraz vírus pod kontrolou. "V tejto chvíli nedokážeme povedať, či sa z koronavírusu stane niečo ako sezónna chrípka, chronické ochorenie ako žltačka typu B, alebo či úplne vymizne podobne ako SARS," citovali Wanga vládne noviny Science and Technology Daily.