Minister školstva: Prijímačky, maturity a ďalšie skúšky budú, ale budú vyzerať inak (VIDEO)

Minister školstva: Prijímačky, maturity a ďalšie skúšky budú, ale budú vyzerať inak (VIDEO)

Úrad verejného zdravotníctva povolil ústne maturity a prijímačky na stredné školy. Hlavný hygienik Ján Mikas vydal opatrenie, ktorým jasne stanovil podmienky, za akých k tomu môže dôjsť (podrobnosti pod videom).
Minister školstva Branislav Gröhling avizuje, že budúci týždeň oznámi, akou formou sa budú organizovať prijímačky na stredné školy. Oznámi aj to, ako budú prebiehať maturity. Gröhling však dodáva, že skúšky nebudú také, ako doteraz – ich obsah a rozsah bude musieť byť obmedzený, pravdepodobne budú online.

Minister Gröhlinga nechcel povedať, či sa do konca školského roka deti vrátia do škôl. „Myslím si, že online vzdelávanie momentálne funguje a na základe všetkých opatrení, ktoré chystáme, ho vieme takto dotiahnuť do konca školského roka,“ povedal minister.

Rozhodnutie hlavného hygienika:

Úrad verejného zdravotníctva umožňuje konanie prijímacích skúšok, ukončenie výchovy a vzdelávania na stredných školách a konanie maturitných skúšok, záverečných skúšok, záverečných pomaturitných skúšok a absolventských skúšok v dennej i externej forme štúdia za dodržania nasledovných podmienok:

I/ skúšobná komisia

-skúšky realizovať v najväčšej miestnosti zariadenia (zasadacia miestnosť a pod.),
-vzdialenosť medzi pracovnými miestami skúšajúcich pedagógov by mala byť minimálne 2 m,
-každý skúšajúci musí byť chránený rúškom, -používať vlastné písacie potreby,
-obmedziť osobný kontakt, vrátane podávania rúk,
-priebežne sledovať svoj zdravotný stav (telesná teplota, respiračné problémy, kašeľ a pod.)
-vyvarovať sa dotykov tváre a rúšok rukami.

II/ študenti

-v rámci maturít pozývať študentov do miestnosti iba po jednom; v rámci prijímacích skúšok v skupinách po dvoch študentoch; pri písomných testoch dodržiavať minimálne 2 metrové odstupy jednotlivých študentov medzi sebou (obsadzovať každú druhú lavicu),
-v prípade praktických častí maturitných skúšok by mali byť zabezpečené dvojmetrové odstupy pre pracovné miesta, určené pre výkon praktickej skúšky; nemali by byť zadávané skupinové úlohy pre viac ako dvoch študentov,
-každý študent musí byť chránený rúškom,
-používať vlastné písacie potreby, -obmedziť osobný kontakt, vrátane podávania rúk,
-vyvarovať sa dotykov tváre a rúšok rukami,
-priebežne sledovať svoj zdravotný stav (telesná teplota, respiračné problémy, kašeľ a pod.).

Pred začatím skúšky je potrebné zmerať teplotu členov skúšobnej komisie a študentov. Osoba s prejavmi akútneho respiračného ochorenia, osoba s klinickými príznakmi COVID 19, ako aj osoby podliehajúce karanténnym opatreniam, sú z účasti na skúškach vylúčené, vrátane pedagógov. V priestoroch zariadenia musia byť umiestnené na dostupných miestach dezinfekčné prostriedky na dezinfekciu rúk. Potrebné je pravidelne dezinfikovať povrchy pracovných plôch a kľučky a pravidelne krátkodobo a účinne vetrať miestnosti. Po celý čas konania skúšok je zakázaná konzumácia stravy a nápojov. V prípade trvania skúšok viac ako 4 hodiny je potrebné vyhradiť prestávku na obed skúšobných komisií, v trvaní min. 30 minút. Pri konzumácii jedla je povinnosť dodržiavať 2 metrové odstupy medzi konzumujúcimi osobami v miestnosti určenej na konzumáciu jedla, pre každú skúšobnú komisiu v oddelenom čase. Pri striedaní komisií na čas obeda je potrebné miestnosť dôkladne jednorazovo vyvetrať.

Gratulácia k úspešnému zvládnutiu skúšok sa musí zaobísť bez tradičného podania rúk.

Minister školstva plánuje vo všetkých stredných školách zistiť, či dokážu zabezpečiť podmienky, ktoré stanovil hlavný hygienik. Podľa Gröhlinga ide najmä o dodanie dezinfekcie či rúšok. Ide o viac ako 600 škôl, ktoré chce ministerstvo osloviť.