Prečo koronavírus horšie postihuje skôr obéznych pacientov a mužov?

Na resuscitačných oddeleniach v Paríži, v Londýne či v New Yorku si stále kladú otázku, prečo choroba covid-19 zrejme postihuje viac mužskú obéznu populáciu. V tejto chvíli na to nie je veľa odpovedí, píše agentúra AFP.

 

"Všetky resuscitačné oddelenia vo Francúzsku konštatujú, že majú výrazný podiel pacientov s nadváhou alebo obezitou," hovorí doktor Matthieu Schmidt z nemocnice Pitié-Salpêtrière v Paríži. Dodáva, že "tri štvrtiny pacientov sú muži".

Toto konštatovanie potvrdzuje jeho newyorský kolega, doktor Hani Sbitany. "Slúžim u pohotovosti a povedal by som, že 80 percent prijatých pacientov sú muži," oznamuje.

V Londýne profesor Derek Hill tiež uvádza, že ťažkými formami choroby vyvolané koronavírusom je postihnutých viac mužov ako žien a že najrizikovejší sú pacienti s nadváhou či zdravotnými problémami.

Britské štatistiky o chorých umiestnených na jednotky intenzívnej starostlivosti tento jav potvrdzujú: 73 percent pacientov sú muži a 73,4 percenta majú nadváhu alebo trpia obezitou.

Tieto údaje zistené nezávislou inštitúciou ICNARC ukazujú, že chorí s nadváhou majú výrazne menšiu nádej, že sa uzdravia: prežije 42,4 percenta obéznych s indexom telesnej hmotnosti (BMI) nad 30, zatiaľ čo pacienti s priemernou alebo nízkou váhou (BMI nižší ako 25) prežije 56,4 percenta.

Rovnako tak mužské pohlavie má menej dobrú prognózu: prežije 55,4 percenta žien, zatiaľ čo len 47,8 percenta mužov. Tieto údaje boli zhromaždené u asi 2200 pacientov z Anglicka, Walesu a Severného Írska, ktorí boli prijatí na jednotky intenzívnej starostlivosti.

Prečo je medzi ťažkými prípadmi toľko mužov? "To je fakt. Nemám pre to jasné vysvetlenie," odpovedá expert Jean-François Delfraissy, ktorý prichádza s hypotézou, že muži častejšie mávajú rôzne choroby.

"Som tvárou v tvár tomuto vírusu pokorný. Ešte pred troma a pol mesiacmi som ho nepoznal. Je okolo neho plno otáznikov," uviedol expert, ktorý predsedá vedeckému výboru poverenému radiť francúzskej vláde ohľadom epidémie.

Je tu tiež teória vysvetľujúca väčší počet chorých mužov v nemocniciach: ženy majú voči vírusu lepšiu prirodzenú ochranu.

Je to známa situácia, pokiaľ ide o vírusové nákazy, uisťuje profesor Pierre Delobel, šéf oddelenia infekčných chorôb na klinike v Toulouse. "Vrodená imunita je lepšia u žien, najmä pred menopauzou," dodáva.

Pokiaľ ide o výrazný podiel ľudí s nadváhou a obezitou, ponúka sa vysvetlenie, že sa u nich častejšie vyskytuje cukrovka a vysoký krvný tlak. To sú faktory, ktoré zhoršujú priebeh choroby covid-19, ako sa to jasne ukázalo v Číne aj v Taliansku. Ďalšími faktormi sú vek a kardiovaskulárne choroby.

Tieto charakteristiky neveštia nič dobré pre epidémiu v Spojených štátoch, kde je viac ako tretina obyvateľov obéznych. "Sme ohľadom našich amerických priateľov znepokojení. Pravdepodobne budú mať viac problémov spôsobených obezitou," konštatuje profesor Delfraissy.

Medicína postupuje tápavo a niekedy zisťuje veci, ktoré odporujú prognóze. "Pri fajčiaroch sa ukazuje čosi zvláštne. Zistili sme, že veľká väčšina ťažkých prípadov sa netýka fajčiarov, ako by tabak prostredníctvom nikotínu pred vírusom chránil," uvádza profesor Delfraissy.

Lekár Thibaud Soumagne z kliniky vo východofrancúzskom Besançonu potvrdzuje, že v jeho nemocnici bolo doteraz na resuscitačnom oddelení len málo fajčiarov alebo dokonca žiadny.

Avšak experti zaoberajúci sa chorobami spôsobenými fajčením namietajú, že fajčiarovi, ktorý vykazuje ťažké symptómy, hrozí väčšie nebezpečenstvo, pretože jeho pľúca a kardiovaskulárny systém nie sú tak zdravé.