Zomrel jeden z najznámejších švédskych spisovateľov, dramatikov

Vo veku 85 rokov zomrel jeden z najvýznamnejších švédskych spisovateľov a dramatikov 20. storočia Per Olov Enquist. Švédskym médiám to dnes oznámila literátova rodina, podľa ktorej zomrel v sobotu večer v spánku po dlhej chorobe.

 

"Zomrel P. O. Enquist. Ďakujem vám za úžasné čitateľské zážitky, chytré postrehy a zaujímavé príspevky do diskusie," vyjadrila na twitteri rodine sústrasť švédska ministerka zahraničia Ann Lindeová. Enquist mal podľa agentúry DPA dlhodobo zdravotné problémy, najmä so srdcom. V roku 2016 prekonal mŕtvicu.

Jeden z najčítanejších švédskych spisovateľov je okrem iného autorom románov Legionári, Zvrhnutý anjel, Návšteva osobného lekára , Knihy o Blanche a Marii a divadelných hier Noc tribádek, Faidra a Zo života dážďoviek. Napísal tiež scenáre k vojnovému dráme Hamsun a či televíznemu seriálu o Augustovi Strindbergovi.

Enquist sa narodil 23. septembra 1934 v severošvédskej dedine Hjoggböle. Vyštudoval literatúru na univerzite v Uppsale, potom bol kultúrnym kritikom v denníkoch Svenska Dagbladet a Expressen a pôsobil aj ako televízny moderátor. Krátko žil v Kodani, v západnom Berlíne a v Los Angeles, kde pôsobil ako profesor na Kalifornskej univerzite. V roku 1961 debutoval dielom Krištáľové oko, ale medzinárodný ohlas mu priniesol až román Legionári, ktorý bol preložený do viacerých svetových jazykov a bol tiež sfilmovaný.