COVID-19: Neexistuje dôkaz, že sa nedá koronavírusom nakaziť znova, tvrdí WHO

Zatiaľ neexistuje dôkaz, že ľudia, ktorí sa vyliečili z nákazy koronavírusom, sú chránení pred druhou rovnakou infekciou. A to aj napriek tomu, že majú protilátky. Uviedla to Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Vo vyhlásení preto varovala pred vydávaním nejakých "dokladov o imunite" či podobných certifikátov pre ľudí, ktorí nákazu prekonali. Tento prístup môže podľa WHO ešte viac prispieť k šíreniu choroby covid-19.

Juhoamerický štát Čile napríklad minulý týždeň oznámil, že zavádza "zdravotné pasy" pre tých, ktorí sa z infekcie vyliečili. Ak tamojšie úrady zistia, že vyliečení majú v tele protilátky, môžu sa okamžite zapojiť späť do pracovného procesu.

WHO ale pred týmto postupom varovala. Zároveň zdôraznila, že presnosť a spoľahlivosť testov na protilátky "nemusí byť zaručená".

"Nepresné imunodiagnostické testy môžu nesprávne rozdeliť ľudí dvoma spôsobmi," uviedla vo svojom vyhlásení WHO. "Po prvé môžu byť tí, ktorí boli nakazení, označení zo negatívnych, a alebo naopak tí, ktorí neboli infikovaní, môžu byť označení za pozitívnych. Obe tieto chyby majú vážne dôsledky," dodala organizácia.