Podľa známeho spisovateľa Houellebecqa epidémia covid-19 svet nezmení, bude horší

Jeden zo svetovo najčítanejších francúzskych spisovateľov Michel Houellebecq nečaká, že sa svet po odznení epidémie spôsobenej koronavírusom zmení. Bude podľa neho naopak "o niečo horší než predtým". Jeho názor zverejnila rozhlasová stanica France Inter.

 

"Ani na sekundu neverím vyhláseniamm typu 'nič nebude tak ako predtým'. Naopak, všetko zostane úplne rovnaké. Po uvoľnení sa neprebudíte do nového sveta. Bude rovnaký, ešte trochu horší," napísal Houellebecq, ktorého preslávili romány ako Podvolení, Serotonín, Mapa a územie alebo Možnosť ostrova.

Houellebecq, ktorý v niektorých svojich dielach rieši, ako bude vyzerať ľudstvo v budúcnosti, sa domnieva, že "hlavným výsledkom epidémie bude urýchlenie už prebiehajúcich mutácií, ku ktorým patrí obmedzovanie medziľudských kontaktov". "Epidémia poskytuje nádherné zdôvodnenie tejto tendencie: určitého zastarávania v oblasti ľudských vzťahov," napísal Houellebecq.

Nemyslí si, že ľudia kvôli epidémii znovu objavia význam smrti alebo konečnosti. Aj keď covidu-19 vo Francúzsku podľahlo okolo 25.000 ľudí, podľa Houellebecq tam ešte nikdy smrť nebola "tak diskrétne ako v minulých týždňoch". "Mŕtvy je len jednotkou do štatistiky každodenných úmrtí a úzkosť, ktoré sa šíria medzi ľuďmi z narastajúcich čísel, v sebe má niečo podivne abstraktného," usudzujeautor Elementárnych častíc.

Jeden z údajov týchto týždňov si podľa neho zaslúži pozornosť, totiž vek chorých. "Dokedy sa majú chorí oživovať a ošetrovať? Do 70, 75 alebo 80 rokov? V každom prípade sme ešte nikdy nedávali najavo, že život všetkých nemá rovnakú cenu," konštatoval Houellebecq.