Svetové protesty proti rasizmu vzbudzujú obavy zo šírenia koronavírusu

 

Solidaritu s americkými demonštráciami proti policajnej brutalite a rasizmu dnes prišli v Sydney vyjadriť tisíce ľudí, a to aj napriek zákazu zhromažďovania zavedený kvôli epidémii covidu-19. Demonštranti tak nadviazali na hromadné protesty, ktoré sa v pondelok konali po celom svete. Napríklad v Amsterdame miestna samospráva čelí kritike za narušenie koronavirových opatrení, k opatrnosti dnes vyzvala protestujúcich aj novozélandská premiérka Jacinda Ardernová.

Masívne protesty a nepokoje v Spojených štátoch minulý týždeň vyvolala násilná smrť černocha George Floyda. Nahrávka incidentu, na ktorej belošský policajt kľačí Floydovi takmer deväť minút na krku, obletela celý svet a spustila vlnu solidárnych protestov.

Niektorí z demonštrantov v Sydney mali cez nos a ústa rúška, mnoho z nich nieslo transparenty s nápismi "Nemôžem dýchať" alebo "Na černošských životoch záleží".

"Toto je záležitosťou všetkých, uviedla Kira Darginová, ktorá patrí k etniku domorodých Austrálčanov." Ako černošskú ženu ma unavuje vidieť svojich bratov umierať. Ako černošská matka sa bojím o svoje deti. Musí to prestať," uviedla protestujúca.

V Sydney sa zároveň vyšetruje incident, pri ktorom polícia pri zatýkaní 17 ročného Austrálčanov údajne použila neprimeranú silu. Dotyčný policajt je počas vyšetrovania postavený mimo službu.

Amsterdamská starostka Femke Halsemaová sa dnes kvôli pondelkovom antirasistickým protestom v holandskej metropole stretla s kritikou. Organizátori pôvodne očakávali dve až tri stovky účastníkov, nakoniec prišlo niekoľko tisíc ľudí. Podľa starostky mesto veľký počet protestujúcich prekvapil, nemohlo ale proti nim nijako zasiahnuť.

"Toto presne nechceme," uviedol virológ a člen holandského krízového štábu Menno de Jong. "Aby ste dospeli k takému záveru, nemusíte byť virológ. O sociálnej izolácii hovoríme už niekoľko mesiacov z nejakého dôvodu," dodal odborník, podľa ktorého sa na podobnej akcii mohlo potenciálne nakaziť veľké množstvo ľudí.

Kvôli pondelkovým protestom, ktorých sa v niekoľkých mestách Nového Zélandu zúčastnili tisíce ľudí, dnes vyzvala k opatrnosti aj premiérka Jacinda Ardernová. Pokojné solidárne protesty sú podľa nej vítané, demonštrácie sa však musia konať v súlade s nariadenými opatreniami proti koronavírusu.

Hoci sa premiérka podľa svojich slov nad Floydovou smrťou rovnako ako všetci ostatní "zhrozila", Novozélanďania musia pri vyjadrení svojich pocitov a názorov hlavne dbať na bezpečnosť. "Čelíme globálnej pandémii," pripomenula Ardenová.