Po celej Európe sa ďalej rušia obmedzenia zavedené kvôli covidu-19, prinášame podrobnosti

V Anglicku obnovujú prevádzku uzavreté obchody, v Paríži už budú môcť ľudia posedávať aj vnútri reštaurácií a barov a väčšina Európy sa vracia k režimu voľného medzinárodného pohybu osôb. Dnešný deň prináša na starom kontinente ďalšiu vlnu rušenia reštrikcií prijatých v boji proti koronavírusy. K otváranie hraníc však pristupujú jednotlivé vlády rôzne.

 

Obmedzenie na hraniciach pre cesty v rámci európskej zóny voľného pohybu ruší väčšina krajín, mnohé ale bežný režim neobnovujú stopercentne. Opatrnejší postup volí Rakúsko alebo Dánsko, zatiaľ čo Česká republika bude naďalej požadovať negatívny test na koronavírus od ľudí prichádzajúcich z Portugalska, Švédska alebo Sliezskeho vojvodstva v Poľsku. Španielsko potom s otvorením hraníc pre európskych turistov ešte týždeň počká a na hranici s Portugalskom chce obmedzenie zrušiť až 1. júla.

Grécko dnes oficiálne začína turistickú sezónu, s čím sa okrem obnovenia medzinárodného cestovania spája otvorenie sezónnych ubytovacích zariadení a múzeí. Uvoľňovanie karanténneho režimu pokračuje aj v Taliansku, kde sa po troch mesiacoch môžu opäť otvoriť divadla a kina, avšak zatiaľ len pre menší počet divákov.

V poslednej fáze uvoľňovanie sú odo dneška tri štvrtiny Španielska a Galícia sa ako prvý zo španielskych autonómnych regiónov už vracia do "normálneho" režimu. V ňom by celá krajina mala byť od 21. júna, keď sa končí v Španielsku núdzový stav zavedený kvôli koronavírusu. Aj v Galícii ale musia ľudia ďalej dodržiavať bezpečnú vzdialenosť a ak je to možné, musia nosiť na verejnosti rúška, naďalej tiež nesmú voľne cestovať do ostatných autonómnych regiónov Španielska.

Zrýchlenie procesu uvoľňovania v nedeľu večer oznámil francúzsky prezident Emmanuel Macrona a umožnil tak aj vo zvyšku Francúzska obnovenie bežnej prevádzky v baroch a reštauráciách. V Británii sa tento posun čaká až budúci mesiac, už dnes sa ale môžu v Anglicku znova otvoriť všetky obchody. V Severnom Írsku to platí už od piatku, zatiaľ čo v Škótsku a Walese si ešte prevádzkovatelia musia počkať.