Ombudsmanka žiada preveriť, či policajti zlomili novinári ruku

Ruská ombudsmanka Taťjana Moskalkovová, ktorá predtým v službách polície dosiahla hodnosť genrálky, dnes požiadala justičné orgány, aby preverili incident s novinárom Davidom Frenkelom. Uviedla to agentúra Interfax. Frenkel musel byť podľa agentúry AP hospitalizovaný a podrobil sa štvorhodinovej operácii potom, čo mu policajti zlomili ruku priamo vo volebnej miestnosti v Petrohrade, kde sa novinár snažil overiť správy o falšovaní referenda.

Utorkový incident sa dostal do popredia pozornosti až dnes, keď v Rusku vyvrcholilo týždenné hlasovanie o zmenách v ústave. Tie okrem iného umožnia prezidentovi Vladimirovi Putinovi zotrvať pri moci až do mája 2036.

"Podľa môjho názoru sa voči novinárovi, ktorého sa snažili vyviesť z volebnej miestnosti, zachovali hrubo. Požiadala som justičné orgány, aby preverili, či toto konanie bolo v súlade so zákonom," vyhlásila Moskalkovová v ústrednej volebnej komisii. "Všetci musíme konať v rámci zákona: ľudia, strážcovia poriadku aj členovia volebných komisií," dodala.

Frenkel povedal Interfaxu, že do volebnej miestnosti prišiel po tom, čo sa dozvedel, že sa tam údajne dejú neprávosti. Po príchode ukázal predsedovi volebnej komisie svoju akreditáciu.

Petrohradská správa ministerstva vnútra, teda policajné veliteľstvo v druhom najväčšom meste, informácie o napadnutí novinára popiera. Tvrdí, že policajti vyviedli žurnalistu v súlade so zákonom. O incident sa však zaujímajú federálni vyšetrovatelia a prokuratúra, interné vyšetrovanie vedie aj sama polícia, uviedol Interfax a dodal, že komisia pre slobodu médií a práva novinárov pri prezidentskej rade pre ľudské práva vyzvala na potrestanie policajta, ktorý spravodajcovi servera Mediazona Frenkel ruku zlomil.