Po epidémii koronavírusu môže podľa odborníka hroziť viac samovrážd

Po epidémii nového typu koronavírusu môže podľa odborníkov na duševné zdravie hroziť zvýšenie počtu samovrážd, aj kvôli nezamestnanosti a ekonomickej kríze.

Štúdia českého Národného ústavu pre duševné zdravie preukázala, že sa počas pandémie o tretinu častejšie u ľudí objavili samovražedné myšlienky. Dáta o dokonaných samovraždách odborníci zatiaľ nemajú.
Na jednu dokonanú samovraždu pripadá asi 20 pokusov, kedy sa podarí človeka zachrániť. "Samovražda je druhá najčastejšia príčina úmrtí vo veku 15 až 24 rokov. Prvé sú dopravné nehody, ale len o pár percent," povedal Ivan Duškov, predseda Výkonného výboru pre implementáciu Stratégie reformy psychiatrickej starostlivosti.

Epidémia koronavírusu k myšlienkam na samovraždu prispela. "Ľudia riešili strach z ochorení seba samých či svojich blízkych, možné výčitky z prenosu choroby. Ďalšie negatívne dopady do duševného zdravia mala sociálna izolácia a ďalšie opatrenia, ktoré boli prijímané na zabránenie šíreniu infekcie," doplnil Duškov.

Podľa neho sa prejavilo tiež extrémne vyčerpanie u zdravotníkov a ďalších pracovníkov v prvej línii. "V neposlednom rade sú tu ekonomické dopady, čo predstavuje významný dôvod rastu duševných ťažkostí v populácii v budúcnosti," uviedol Duškov. Podľa neho aj ekonomická kríza v rokoch 2010 až 2012 mala negatívne dopady na počty samovrážd.

Štúdia tiež ukázala, že v čase pandémie zhruba o desatinu pribudlo ľudí s úzkosťami a depresiami. Viac sa tiež ľudia nárazovo opíjali. Ak vzrástla celková spotreba alkoholu zatiaľ nie je jasné. Podľa Andersa síce ľudia nemohli chodiť piť do krčiem, viac ale pili doma.

Linka psychickej pomoci, ktorú ministerstvo zdravotníctva po dobu karantény zriadilo, podľa ministra Adama Vojtecha (za ANO) za tri mesiace prevádzky odbavila 2600 hovorov, niekedy až stovku denne. "Na dnešnej rade sme sa zhodli na vytvorení siete zdravotníckych krízových centier pri nemocniciach tak, aby bolo v každom kraji jedno. Budeme sa snažiť na ich vznik získať európske prostriedky a myslím si, že by do roka mohla vzniknúť," dodal minister.