COVID-19: Na Slovensku pribudlo až 41 prípadov, prinášame podrobnosti

Na Slovensku v pondelok pribudlo 41 nových pozitívnych prípadov ochorenia COVID-19, urobilo sa 3333 testov. Z ochorenia sa vyliečilo 1538 ľudí.

Pozitívne testovaní boli vyšetrení v okresoch: Prievidza (11), Bratislava (10), Nitra (7), Levice (4), Žilina (2), Malacky (2), Nové Mesto nad Váhom (1), Poprad (1), Myjava (1), Dolný Kubín (1) a Poltár (1). Ide o 27 mužov a 14 žien, sú vo veku od 8 do 84 rokov.

Hospitalizovaných je 17 pacientov, u 9 bolo ochorenie COVID-19 potvrdené. Na JIS sú dvaja pacienti, na umelej pľúcnej ventilácii nikto.
Od prepuknutia ochorenia bolo na Slovensku 2021 pozitívne testovaných osôb. Laboratóriá doteraz vyhodnotili 243 562 testov.

Počet úmrtí pacientov s pozitívnym testom na nový koronavírus zostáva 28.

Nové nahlásené potvrdené prípady ochorenia COVID-19 za včerajší deň sú zväčša zaznamenané ako prípady v epidemiologickej súvislosti s už potvrdenými prípadmi alebo ako importované ochorenia zo zahraničia, pričom v týchto prípadoch bolo rešpektované aktuálne platné opatrenie Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky o nahlásení sa na príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva v SR po príchode z rizikových krajín. V niektorých prípadoch nejde o nové výskyty ochorenia, ale o výsledky opakovaných testov.

Väčší počet prípadov za pondelok bol potvrdený v územnej pôsobnosti regionálnych úradov verejného zdravotníctva so sídlom v Prievidzi, Nitre, Leviciach a v Bratislave.

V prípade RÚVZ so sídlom v Prievidzi ide zväčša o aktívne dohľadané kontakty s pozitívnymi osobami a cielené testovanie týchto kontaktov. Vyšší nárast za pondelok bol spôsobený nárazovým testovaním vzoriek odobratých za viac dní.

RÚVZ so sídlom v Nitre nárast počtu potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 očakával, ide o aktívne dohľadané kontakty v karantenizovanom ohnisku nákazy. Testovanie bude prebiehať aj naďalej, preto je predpoklad, že počet potvrdených prípadov v tomto ohnisku nákazy ešte môže narásť.

Väčšina potvrdených prípadov v územnej pôsobnosti RÚVZ Levice je import zo zahraničia. Osoby boli po príchode na Slovensko iniciatívne nahlásené na RÚVZ a sú v izolácii.

Epidemiologické vyšetrovanie prípadov nahlásených v územnej pôsobnosti RÚVZ so sídlom v Bratislave sa v súčasnosti vykonáva.

Výskyt ochorenia COVID-19 v ostatných regiónoch Slovenska je sporadický.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR zabezpečujú všetky potrebné protiepidemické opatrenia na lokálnej úrovni a situáciu majú pod kontrolou. Aktívne vyhľadávanie kontaktov pri epidemiologickom vyšetrovaní, ktoré boli v kontakte s pozitívne potvrdenými osobami, naďalej intenzívne prebieha. Zároveň sa odber klinických vzoriek na ochorenie COVID-19 realizuje aj u suspektných osôb, repatriantov a ďalších indikovaných osôb.