Vedci sa blížia k odpovedi, ako smrtiaci je COVID-19

Po šiestich mesiacoch od začiatku pandémie odborníci hľadajú odpoveď na jednu zo základných otázok týkajúcich sa koronavírusu: Ako je choroba covid-19 vlastne smrtiaca? Vedci najprv analyzovali údaje o šírení nákazy na výletných lodiach a neskôr prieskumy tisícov ľudí v ohniskách covidu-19. Teraz vykonali desiatky štúdií, aby vypočítali úmrtnosť nakazených s touto chorobou, napísal spravodajský server The Wall Street Journal.

Tento výskum, ktorý započítal úmrtia z celkového počtu nakazených vrátane neohlásených prípadov, naznačuje, že covid-19 zabíja asi 0,3 až 1,5 percenta nakazených ľudí. Väčšina štúdií spresňuje tento podiel na 0,5 až jedno percento. To znamená, že z každých 1000 nakazených ľudí päť až desať priemerne zomrie.

Tento odhad naznačuje, že nový koronavírus je smrteľnejší ako bežná sezónna chrípka, ale nie je tak smrtiaci ako ebola a ďalšie nákazlivé choroby, ktoré sa objavili v posledných rokoch. Koronavírus ale zabíja viac ľudí ako smrtelnějšie choroby, čiastočne preto, že je nákazlivejší.

"Nejde len o to, aká je úmrtnosť medzi nakazenými. Ide aj o to, ako nákazlivá daná choroba je - a covid-19 je veľmi nákazlivý," povedal Eric Toner, lekár pohotovostný medicíny a vedec Strediska Johnsa Hopkinsa pre zdravotnú bezpečnosť, ktorý študuje pripravenosť zdravotnej starostlivosti na epidémie a nákazlivé choroby. "Práve kombinácia úmrtnosti a nákazlivosti robí z covidu-19 tak nebezpečnú chorobu," dodal.

Zdravotné úrady a vedci sa snažia zistiť úmrtnosť na covid-19, aby lepšie pochopili riziká tejto choroby, aby odhadli, koľko ľudí na ňu môže zomrieť, a zaviedli potrebné opatrenia na ochranu verejného zdravia.

Avšak zistiť tento údaj je náročné, pretože značný počet nakazených nemá žiadne symptómy, alebo len málo, prípadne vôbec neboli testovaní. Úmrtnosť tiež súvisí s takými faktormi, ako je vek dotyčného a prístup k zdravotnému systému.

Vírusom SARS-CoV-2 sa po celom svete nakazilo viac ako 15 milióna ľudí, z ktorých viac ako 609.000 zomrelo - takmer štvrtina v USA, ako vyplýva z údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa. To znamená, že z potvrdených prípadov na svete zomrelo zhruba 4,2 percenta nakazených.

Percento úmrtia medzi potvrdenými prípadmi nákazy je vyššie, než percento úmrtí medzi celkovým počtom nakazených, pretože mnoho miernejších a asymptomatických prípadov covidu-19 sa do štatistík nedostane, uvádzajú vedci.

V júni oficiálni činitelia amerických Stredísk pre kontrolu a prevenciu chorôb odhadli, že na začiatku mája na každý potvrdený prípad covidu-19 pripadlo zhruba desať nepotvrdených. "Naozaj ťažká úloha predstavuje zistiť, koľko ľudí bolo nakazených," povedala Lucy Okellová z Kráľovskej univerzity v Londýne, ktorá v štúdii zverejnenej v marci odhadla úmrtnosť na covidu-19 v Číne na 0,66 percenta.

Aby získali údaje pre zistenie úmrtnosti, vezmú niektorí vedci počet známych prípadov nákazy a obetí, a potom odhadnú podiel neupravených alebo asymptomatických prípadov. Avšak aj v počtoch obetí môžu chýbať nezistené prípady ľudí, ktorí zomreli s covidom-19 - a tiež to musia vedci vziať do úvahy.

Iní vedci zakladajú svoje odhady na výsledkoch testov protilátok, ktoré skúmajú krv účastníkov a zisťujú, či boli nakazení. Ale aj údaje z testovania protilátok majú svoje nedostatky, pretože sa vedci stále snažia pochopiť imunitnú reakciu na vírus.

"Povedať, že niekedy budeme mať jeden absolútne pravdivý odhad, je chybné. Môžeme získať predstavu o celkovom trende, ale musíme mať na pamäti, že sa môže meniť a kolísať," povedala Lea Meroneová, lekárka a zdravotná ekonómka austrálskej Univerzity Jamesa Cooka. "Všetko závisí od kontextu."

Úmrtnosť sa líšia - a často výrazne - v závislosti od takých faktorov, ako je vek, pohlavie a zdravotný stav. Prístup k zdravotnej starostlivosti a jej kvalita tiež môžu hrať úlohu.

Lepšia liečba v budúcnosti by mohla úmrtnosť znížiť, ale preťažený nemocničný systém ju môže naopak zvýšiť, uviedol Gideon Meyerowitz-Katz, epidemiológ Univerzity vo Wollongong.

Pomer úmrtnosti okolo 0,6 percenta je šesťkrát vyšší, než 0,1 percento u bežnej sezónnej chrípky. Choroby, ako je SARS, MERS či ebola, sú oveľa smrtelnejšie - úmrtnosť na ne dosahuje zhruba desať až 50 percent. Na tieto choroby ale zomrelo oveľa menej ľudí, než na covid-19, pretože nie sú ani zďaleka tak nákazlivé alebo rozšírené; na SARS zomrelo 774 ľudí, na MERS 858 a Ebolu podľahlo viac než 11.300 ľudí.