Horúca aktualita: Pribudlo až 63 nových prípadov nákazy COVID-19, prinášame podrobnosti

Na Slovensku pribudlo počas včerajšieho testovania 63 ľudí, ktorí sú pozitívni na ochorenie COVID-19, v stredu sa urobilo 2667 testov.

Pozitívne testovaných bolo 32 žien a 31 mužov vo veku od 15 do 81 rokov okresoch Trenčín (15), Bánovce nad Bebravou (14), Bratislava (10), Prievidza (6), Vranov nad Topľou (4), Košice (3), Poprad (2), Ilava (2), Prešov (1), Čadca (1), Malacky (1), Stará Ľubovňa (1), Rožňava (1), Nové Mesto nad Váhom (1) a Považská Bystrica (1).

Dobrou správou je, že oproti predchádzajúcemu dňu sa vyliečilo ďalších až 47 ľudí. Spolu je tak v našej krajine vyliečených z ochorenia 1824 ľudí.

Počet hospitalizovaných je v porovnaní so včerajšími štatistikami bez zmeny – v nemocniciach je s ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň 29 ľudí, z nich potvrdené ochorenie má 11 pacientov.

Na JIS je 1 pacient, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 1 človek.

RÚVZ SO SÍDLOM V TRENČÍNE
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trenčíne zaznamenal za včerajší deň vo svojej územnej pôsobnosti nové potvrdené prípady ochorenia COVID-19 najmä v okresoch Bánovce nad Bebravou a Trenčín.

Okres Bánovce nad Bebravou: Zväčša ide o kontakty už potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 v jednej z firiem, kde už boli nariadené všetky potrebné protiepidemické opatrenia a izolácia pre zamestnancov. Ide najmä o rodinných príslušníkov, ktorí boli už pred testovaním v domácej izolácii.

Okres Trenčín: V rámci epidemiologického vyšetrovania kontaktov pozitívnych prípadov lokálnej epidémie v Bánovciach nad Bebravou boli identifikované aj kontakty vo výrobnom závode v Trenčíne, u ktorých bol následne potvrdený pozitívny výsledok testu na ochorenie COVID-19.
RÚVZ so sídlom v Trenčíne rokoval s vedením spoločnosti o prijatí potrebných opatrení. Vychádzajúc z podmienok závodu, predtým prijatých opatrení z dôvodov mimoriadnej situácie v súvislosti s vyhlásenou pandémiou ochorenia COVID-19, systémom výroby a obslužných činností, možného styku pozitívnych prípadov s ďalšími zamestnancami boli prijaté nasledovné opatrenia:

Pre zamestnancov výrobného bloku, v ktorom boli potvrdené prípady ochorenia COVID-19, sa vydávajú karanténne opatrenia, vrátane osôb žijúcich s nimi v spoločnej domácnosti s následným testovaním na ochorenie COVID-19. Spoločnosť zabezpečí odber vzoriek biologického materiálu na vyšetrenie metódou RT–PCR u všetkých zamestnancov výrobnej haly. Karanténne opatrenia sa týkajú pätiny zamestnancov spoločnosti.

RÚVZ nariadil spoločnosti ďalšie opatrenia vo vzťahu k ostatným priestorom a zamestnancom – dezinfekcia vonkajších a vnútorných priestorov, dezinfekcia autobusov, opatrenia budú vykonané aj v prepravnej spoločnosti, ktorá realizuje dopravu zamestnancov do a z práce. Vzhľadom na to, že medzi pozitívnymi prípadmi sú aj zahraniční zamestnanci, opatrenia budú vykonané aj v rámci ubytovacích priestorov.

RÚVZ so sídlom v Trenčíne bude aktívne pokračovať v epidemiologickom vyšetrovaní.

V územnej pôsobnosti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Trenčíne sú v súčasnosti v domácej izolácii zamestnanci štyroch firiem. Epidemiologickú situáciu v oblastiach so zvýšeným výskytom ochorenia COVID-19 RÚVZ so sídlom v Trenčíne sleduje a adekvátne situácii prijíma protiepidemické opatrenia. Nejde o komunitné šírenie ochorenia COVID-19, ale o jeho lokálne ohraničené šírenie.
Pri prijímaní protiepidemických opatrení RÚVZ so sídlom v Trenčíne komunikuje s predstaviteľmi samospráv a dotknutých spoločností a inštitúcií.

RÚVZ SO SÍDLOM V PRIEVIDZI
Nové prípady ochorenia COVID-19 zistené v územnej pôsobnosti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Prievidzi sú zväčša úzke kontakty už potvrdeného prípadu (ohnisko nákazy v rodine).

RÚVZ SO SÍDLOM V BRATISLAVE
V prípade Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave epidemiologické vyšetrovanie stále pokračuje.

RÚVZ SO SÍDLOM VO VRANOVE NAD TOPĽOU
V územnej pôsobnosti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom vo Vranove nad Topľou ide o úzke kontakty už potvrdených prípadov ochorenia COVID-19, v epidemiologickej súvislosti s prípadmi z okresu Prešov.