Vyhlásenie 67 poslancov NR SR a Európskeho parlamentu: Stojíme za slobodným Bieloruskom

14.08.2020 14:14 | Stručne |

Bieloruský ľud má právo žiť v slobodnej a demokratickej krajine. Má právo voliť si svojich predstaviteľov v slobodných a férových voľbách a vyžadovať od nich, aby rešpektovali základné ľudské a občianske práva a slobody.

Odmietame výsledky zmanipulovaných prezidentských volieb v Bielorusku. Ostro odsudzujeme násilie, ktorého sa bieloruské bezpečnostné zložky dopúšťajú proti občiankam a občanom Bieloruska.

Vyjadrujeme podporu demokratickým silám a občianskej verejnosti v Bielorusku, ich úsiliu o demokraciu v krajine a ich pokojným protestom proti zmanipulovaným voľbám.

Vyzývame režim prezidenta Lukašenka, aby okamžite zastavil násilie proti vlastným občanom, prepustil všetkých politických väzňov na slobodu a umožnil konanie skutočne slobodných a férových volieb.

Oceňujeme principiálne stanovisko pani prezidentky Zuzany Čaputovej a Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky. Žiadame vládu Slovenskej republiky, vlády ostatných členských štátov Európskej únie a orgány Európskej únie, aby jasne a viditeľne stáli na strane bieloruskej demokracie a podnikli reálne kroky proti ďalšiemu porušovaniu ľudských práv zo strany diktátorského režimu prezidenta Lukašenka.

Stotožňujeme sa s aktivitami slovenskej občianskej verejnosti na podporu demokracie v Bielorusku. Spolu s demokraticky zmýšľajúcimi občanmi Slovenskej republiky stojíme za slobodným Bieloruskom.

V Bratislave 14. augusta 2020.

Podpísaných 58 poslancov NR SR a 9 poslancov Európskeho parlamentu zvolených v SR

Členka vedenia časopisu Charlie Hebdo musela kvôli hrozbám opustiť domov

Členka vedenia francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo musela minulý týždeň opustiť svoj domov kvôli vyhrážkam, ktoré polícia považovala za závažné.

Michal Havran už nie je obvinený za článok: Pošlite Kuffu do cirkusu

Publicista Michal Havran už nie je obvinený za článok s názvom Pošlite Kuffu do cirkusu, ktorý vyšiel v júni 2018 v denníku SME. Trestné oznámenie podala advokátska kancelária Jána Čarnogurského mladšieho.

Vydavateľ Respektu sľúbil novému nezávislému maďarskému webu 200.000 eur

České vydavateľstvo Economia sľúbilo vznikajúcemu nezávislému maďarskému spravodajskému webu Telex.hu dar vo výške 200.000 eur. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Boris Kollár: Haščák mi dal veľmi peknú prednášku (VIDEO)

Predseda Sme rodina Boris Kollár dnes zvolal tlačovú besedu, kde sa vyjadroval k piatkovému stretnutiu so spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom.

Televízne ceny Emmy sú rozdané. Medzi víťazmi je Watchmen či Succession (VIDEO)

Tohtoročný 72. ročník amerických televíznych cien Emmy, ktorý sa kvôli pandémiu COVID-19 uskutočnil bez osobnej účasti divákov aj bez červeného koberca, ovládol americký seriál Watchmen (Strážcovia) s 11 výhrami, vrátane ceny za najlepšiu minisériu.

Zomrel autor knižnej predlohy Forresta Gumpa, bol aj novinárom (FOTO)

Vo veku 77 rokov zomrel americký spisovateľ Winston Groom, autor knižnej predlohy oceňovaného filmu Forrest Gump.

365.bank si odnáša Zlatý klinec za svoje „Reklamy z obývačky“ (VIDEO)

Jarná kampaň 365 banky, v ktorej využila nový marketingový prístup, tzv. „crowdvertising“, a vyzvala ľudí, aby jej natočili spoty z pohodlia svojej obývačky, zabodovala.

Spolužitie majority s rómskou menšinou bude v Rádiu Slovensko pravidelnou témou relácie Kontakty

Rádio Slovensko sa od pondelka 21. septembra v publicistickej relácii Kontakty bude v dvojtýždňovej periodicite venovať otázkam života rómskej národnostnej menšiny.

Trump v USA zablokuje TikTok a WeChat

Administratíva prezidenta Donalda Trumpa od nedele v Spojených štátoch zablokuje možnosť sťahovať aplikácie TikTok a WeChat, ktoré sú v čínskom vlastníctve.

Navaľnyj na Instagrame popisuje svoj stav a ako sa našla fľaša, v ktorej mohla byť jeho otrava (FOTO)

Zdravotný stav ruského opozičného politika Alexeja Navaľného sa ďalej zlepšuje, aj keď pomaly. Kritik ruského prezidenta Vladimira Putina o tom dnes sám informoval na sociálnej sieti Instagram, kde tiež zverejnil svoju fotografiu z prechádzky po schodisku.