Vyhlásenie 67 poslancov NR SR a Európskeho parlamentu: Stojíme za slobodným Bieloruskom

Bieloruský ľud má právo žiť v slobodnej a demokratickej krajine. Má právo voliť si svojich predstaviteľov v slobodných a férových voľbách a vyžadovať od nich, aby rešpektovali základné ľudské a občianske práva a slobody.

 

Odmietame výsledky zmanipulovaných prezidentských volieb v Bielorusku. Ostro odsudzujeme násilie, ktorého sa bieloruské bezpečnostné zložky dopúšťajú proti občiankam a občanom Bieloruska.

Vyjadrujeme podporu demokratickým silám a občianskej verejnosti v Bielorusku, ich úsiliu o demokraciu v krajine a ich pokojným protestom proti zmanipulovaným voľbám.

Vyzývame režim prezidenta Lukašenka, aby okamžite zastavil násilie proti vlastným občanom, prepustil všetkých politických väzňov na slobodu a umožnil konanie skutočne slobodných a férových volieb.

Oceňujeme principiálne stanovisko pani prezidentky Zuzany Čaputovej a Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky. Žiadame vládu Slovenskej republiky, vlády ostatných členských štátov Európskej únie a orgány Európskej únie, aby jasne a viditeľne stáli na strane bieloruskej demokracie a podnikli reálne kroky proti ďalšiemu porušovaniu ľudských práv zo strany diktátorského režimu prezidenta Lukašenka.

Stotožňujeme sa s aktivitami slovenskej občianskej verejnosti na podporu demokracie v Bielorusku. Spolu s demokraticky zmýšľajúcimi občanmi Slovenskej republiky stojíme za slobodným Bieloruskom.

V Bratislave 14. augusta 2020.

Podpísaných 58 poslancov NR SR a 9 poslancov Európskeho parlamentu zvolených v SR