COVID-19: Pribudlo až 100 nakazených, z nich najviac na západnom Slovensku

Počas utorkového testovania pribudlo na Slovensku 100 pozitívne testovaných ľudí.

Ochorenie COVID-19 sa potvrdilo u 52 mužov a 48 žien vo veku od 5 do 98 rokov v okresoch Senec (23), Bratislava (21), Dunajská Streda (11), Žilina (6), Trenčín (6), Prešov (5), Galanta (5), Trnava (3), Michalovce (3), Nitra (2), Košice (2), Pezinok (2), Nové Mesto nad Váhom (1), Prievidza (1), Bytča (1), Sobrance (1), Trebišov (1), Malacky (1) Čadca (1), Bánovce nad Bebravou (1), Medzilaborce (1), Skalica (1) a Tvrdošín (1).

Podstatná časť potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 za včerajší deň bola zaznamenaná vo firme, ktorá má umiestnené pracoviská v územnej pôsobnosti regionálnych úradov verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave, Trnave a Galante. Zväčša ide o sezónnych pracovníkov zo zahraničia. Na jednotlivých pracoviskách bolo doteraz potvrdených spolu viac ako 30 pozitívnych prípadov zo stoviek už testovaných zamestnancov na ochorenie COVID-19. Dnes a počas najbližších dní je naplánované testovanie ďalších zamestnancov, vrátane externej dopravnej obsluhy, dá sa preto očakávať, že počet potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 bude ešte rásť.

V priestoroch, kde boli pozitívne testovaní zamestnanci ubytovaní, sa prijímajú príslušné protiepidemické opatrenia – napríklad dôsledná dezinfekcia priestorov, pre pozitívne testované osoby boli vyčlenené iné priestory na izoláciu, rovnako boli samostatne vyčlenené priestory pre ich úzke kontakty. Protiepidemické opatrenia sa naďalej kontinuálne vykonávajú.

V ostatných prípadoch početnejšieho šírenia ochorenia COVID-19 v územnej pôsobnosti regionálnych úradov verejného zdravotníctva so sídlom v Dunajskej Strede, Žiline a Prešove ide o aktívne dohľadané kontakty potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 z už identifikovaných a monitorovaných ohnísk nákazy. V niektorých prípadoch zaznamenali aj sporadický výskyt prípadov ochorenia COVID-19, epidemiologické vyšetrovanie v týchto prípadoch naďalej pokračuje.

V nemocniciach je hospitalizovaných 64 ľudí, z nich potvrdené ochorenie COVID-19 má 42 pacientov. Na JIS sú 4 ľudia, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebujú 4 pacienti.

Vyliečilo sa ďalších 17 pacientov, spolu tak na Slovensku prekonalo nový koronavírus 1997 ľudí.

Celkový počet pozitívnych prípadov v našej krajine doteraz je na čísle 3022, celkový počet potvrdených úmrtí 33. Aktívnych prípadov je tak na Slovensku 992.

Celkový počet ukončených laboratórnych testov v našej krajine doteraz je na čísle 300 586.