COVID-19: Pribudlo až 123 nakazených, naviac v Bratislave

Na Slovensku pribudlo 123 pozitívne testovaných ľudí na ochorenie COVID-19. Pozitívne testy malo 76 mužov a 47 žien vo veku od 3 do 86 rokov v okresoch Bratislava (34), Trnava (17), Trenčín (13), Žilina (8), Spišská Nová Ves (6), Senec (5), Prešov (5), Dunajská Streda (4), Čadca (3), Prievidza (3), Vranov nad Topľou (3), Nové Zámky (3), Galanta (2), Nitra (2), Michalovce (2), Ilava (2), Kysucké Nové Mesto (1), Bánovce nad Bebravou (1), Púchov (1), Košice (1), Komárno (1), Pezinok (1), Banská Bystrica (1), Malacky (1), Šaľa (1), Trebišov (1) a Námestovo (1).

V územnej pôsobnosti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave boli v prípade výskytu ochorenia COVID-19 identifikované úzke kontakty pozitívnych osôb (epidemiologická súvislosť), importy zo zahraničia, v niektorých prípadoch sa ešte uskutočňuje epidemiologické vyšetrovanie. K výskytu ochorenia COVID-19 u úzkych kontaktov potvrdených prípadov uvádzame nasledovné: Ide o lokalizované a kontinuálne monitorované ohniská nákazy, v ktorých už boli prijaté protiepidemické opatrenia, vrátane dôkladnej dezinfekcie priestorov, opatrenia sa priebežne stále prijímajú. RÚVZ so sídlom v Bratislave je v kontakte so zainteresovanými subjektmi. Poskytuje im súčinnosť a situáciu spoločne riešia.
 
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trnave zaznamenal vo svojej územnej pôsobnosti úzke kontakty potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 a importy zo zahraničia. K úzkym kontaktom potvrdených prípadov uvádzame nasledovné: Ide o epidemiologickú súvislosť s rodinnou oslavou. Časť týchto kontaktov pracovala v dvoch miestnych prevádzkach, ktoré sú dnes z dôvodu vykonávania dezinfekcie priestorov zavreté. Dva potvrdené prípady ochorenia COVID-19 boli zaznamenané aj v podniku, ktorý aktuálne postupuje v zmysle vypracovaného krízového plánu. RÚVZ so sídlom v Trnave v koordinácii s Úradom verejného zdravotníctva SR zabezpečuje vo veci potrebné protiepidemické opatrenia, pozitívnym osobám a ich kontaktom je nariadená izolácia a testovanie na ochorenie COVID-19, vrátane časti zamestnancov, ktorí sa zdržiavali v priestoroch, kde pozitívne osoby pracovali.
 
Nové potvrdené prípady ochorenia COVID-19, ktoré vo svojej územnej pôsobnosti zaznamenal Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trenčíne, sú úzke kontakty osôb z lokalizovaných a kontinuálne monitorovaných ohnísk nákazy. Epidemiológovia naďalej pokračujú v dohľadávaní kontaktov osôb pozitívne testovaných na COVID-19 a nariaďujú protiepidemické opatrenia.
 
V územnej pôsobnosti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Spišskej Novej Vsi ide zväčša o importy zo zahraničia vo vzájomnej epidemiologickej súvislosti. Jeden prípad zaznamenaný za včerajší deň je kontakt už potvrdeného prípadu ochorenia COVID-19.
 
Výskyt nových potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 v územnej pôsobnosti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Dunajskej Strede je rovnako výsledkom aktívneho dohľadania už potvrdených prípadov. V jednom prípade ide o import zo zahraničia.
 
Zo zahraničia pochádzajú aj dva prípady v územnej pôsobnosti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Žiline, epidemiologické vyšetrovanie v ďalších prípadoch stále pokračuje.
 
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Prešove v prípade výskytu ochorenia COVID-19 pokračuje v epidemiologickom vyšetrovaní. Ostatné prípady boli dohľadané kontakty s osobou pozitívne testovanou na ochorenie COVID-19.

V nemocniciach je hospitalizovaných 60 ľudí, z nich potvrdené ochorenie COVID-19 má 44 pacientov. Na JIS sú hospitalizovaní 4 ľudia, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebujú 3 pacienti.

Dobrou správou je, že sa vyliečilo ďalších 31 pacientov, celkovo tak ochorenie COVID-19 prekonalo v našej krajine 2045 ľudí.

Celkový počet pozitívnych prípadov na ochorenie COVID-19 na Slovensku je na čísle 3225.

 Počet aktívnych prípadov v našej krajine je 1147.