Medzi rizikové krajiny pribudnú od 1. septembra Chorvátsko, Francúzsko, Španielsko, Holandsko, Belgicko a Malta

Medzi rizikové krajiny pribudnú od 1. septembra Chorvátsko, Francúzsko, Španielsko, Holandsko, Belgicko a Malta.

Na tlačovej besede po rokovaní konzília epidemiológov to povedal minister zdravotníctva.
Minister odporúča, aby sa Slováci z týchto krajín dovtedy vrátili. Ak to nestihnú, pôjdu do karantény. Tá sa skráti zo 14 na 10 dní, testovať sa bude po 5. dňoch.

 Epidemiológovia rozhodli, že týchto šesť krajín – Belgicko, Francúzsko, Holandsko, Chorvátsko, Malta a Španielsko – vyradia zo zoznamu tzv. bezpečných „zelených“ krajín. Od začiatku septembra sú teda tieto štáty rizikové - „červené“.

Čo sa týka Grécka – nateraz ešte zostáva v kategórii menej rizikových krajín, ale vzhľadom na zhoršenie situácie je Grécko vážnym kandidátom na vypadnutie zo zoznamu „zelených krajín“ už o týždeň, pri ďalšom hodnotení krajín, keď sa opäť zídu odborníci.

Zároveň bolo dohodnuté, že v prípade pokračovania pozitívneho trendu v Portugalsku sa prehodnotí na najbližšom zasadnutí konzília jeho zaradenie medzi „zelené“ krajiny.

NA ČOM SA EPIDEMIOLÓGOVIA EŠTE DOHODLI:

- Konzílium na rokovaní po prvý raz pristúpilo k hodnoteniu bezpečnosti krajín a regiónov jednotnou metodikou, a to na základe údajov Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC). Dôležitou hranicou je incidencia (počet novovznikutých ochorení na určitý počet obyvateľov) nad 40 za posledných 14 dní.
- Touto metodikou sa bude posudzovať aj jednotlivé rizikové regióny v rámci „zelených“ krajín. Presný zoznam týchto rizikových oblastí bude definovaný a zverejnený v nariadení Úradu verejného zdravotníctva SR, preto priložená mapa vychádza ešte z pôvodného zoznamu.

 

Zoznam menej rizikových krajín, ktorý platí do 1.9.:

Austrália Belgicko Cyprus Česko Čínska ľudová republika Dánsko Estónsko Faerské_ostrovy Fínsko Francúzsko
Grécko Holandsko Chorvátsko Írsko Island Japonsko Južná_Kórea Lichtenštajnsko Litva Lotyšsko
Maďarsko Malta Monako Nemecko Nórsko Nový_Zéland Poľsko Rakúsko
Slovinsko Spojené_kráľovstvo Španielsko Švajčiarsko Taliansko

Sú to krajiny, ktoré sú z epidemiologického hľadiska považované za menej rizikové a pre ktoré pri návrate do SR platí voľný prechod cez hranice bez povinnosti izolácie v domácom prostredí a testovania na COVID-19.)