COVID-19: Pribudlo 114 pozitívnych prípadov, najviac v Bratislave

V piatok pribudlo na Slovensku 114 pozitívne testovaných ľudí na ochorenie COVID-19, urobilo sa 4453 testov. Pozitívne testovaných bolo 58 mužov a 56 žien. Najviac testov z pozitívnym výsledkom bolo v okresoch Bratislava (26), Michalovce (11), Trnava (10), Nitra (7), Žilina (5).

Ľudia mali pozitívne testy aj v okresoch Senec, Senica, Myjava, Sabinov, Piešťany, Nové Mesto nad Váhom, Vranov nad Topľou, Prešov, Trenčín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Košice, Šaľa, Námestovo, Čadca, Púchov, Ilava, Pezinok, Prievidza, Malacky, Zvolen, Lučenec, Snina, Považská Bystrica, Skalica, Nové Zámky či Komárno.

Početnejší výskyt ochorení vo svojej územnej pôsobnosti evidujú za včerajší deň regionálne úrady verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave, Michalovciach, Trnave, Nitre či Košiciach.
Územná pôsobnosť RÚVZ so sídlom v Nitre: Zväčša aktívne dohľadané kontakty potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 z podchytených ohnísk nákazy (rodinné ohniská), v jednom prípade sa aktuálne uskutočňuje epidemiologické vyšetrovanie.
Územná pôsobnosť RÚVZ so sídlom v Košiciach: Identifikované importy zo zahraničia, kontakty potvrdeného prípadu ochorenia COVID-19, v jednom prípade sa v súčasnosti vykonáva epidemiologické vyšetrovanie. RÚVZ hlási vo svojom príslušnom územnom obvode sporadický výskyt ochorenia COVID-19.
Územná pôsobnosť RÚVZ so sídlom v Michalovciach: Zväčša ide o aktívne dohľadané kontakty potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 z podchytených a lokalizovaných ohnísk nákazy, ktoré sa vyskytujú v dvoch menších obciach. Ide o lokálne epidémie, ktoré RÚVZ na dennej báze monitoruje a situáciu má pod kontrolou. Pri vykonávaní protiepidemických opatrení RÚVZ s obcami intenzívne spolupracuje. Verejné priestory v obciach sú pravidelne dezinfikované a miestni obyvatelia sú informovaní o dôležitosti dodržiavania celoplošne platných opatrení a odporúčaní ÚVZ SR a odporúčaní RÚVZ v daných lokalitách (zvážiť nevyhnutnosť organizovania hromadných podujatí rôzneho charakteru, rodinných osláv či návštev, rovnako sa odporúča zvážiť pobyt na miestach s vyššou koncentráciou ľudí). V jednej z obcí RÚVZ odporučil posunutie otvorenia školského roka. RÚVZ naďalej uskutočňuje aktívne dohľadávanie kontaktov potvrdených prípadov ochorenia.
Územná pôsobnosť RÚVZ so sídlom v Trnave: Prevažne aktívne dohľadané kontakty už známych prípadov podchytených ohnísk nákazy, zaznamenané boli aj importy zo zahraničia. RÚVZ ukončil odber klinických vzoriek na ochorenie COVID-19 v materskej škole, kde sa predtým ochorenie vyskytlo u jednej osoby. Z približne 70 testovaných osôb bolo ochorenie celkovo potvrdené u troch. O otvorení materskej školy od septembra sa bude rozhodovať v pondelok.
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave: importy zo zahraničia, aktívne dohľadané kontakty, epidemiologické vyšetrovanie sa v súčasnosti v niektorých prípadoch vykonáva.

V nemocniciach je hospitalizovaných 76 pacientov, z nich potvrdené ochorenie má 51 ľudí. Na JIS je 7 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebujú 4 osoby.

Vyliečilo sa ďalších 29 ľudí, spolu tak ochorenie COVID-19 na Slovensku prekonalo 2254 osôb.

Celkový počet pozitívnych prípadov v našej krajine doteraz je na čísle 3842, počet aktívnych prípadov aktuálne je 1555.
Celkový počet ukončených laboratórnych testov u nás doteraz je 332 393.