Zomrel scénarista oscarového filmu Pianista (VIDEO)

Vo veku 85 rokov zomrel v utorok dramatik a scenárista Ronald Harwood, držiteľ Oscara za scenár k filmu Pianista. Oznámila to dnes televízia BBC. Juhoafrický rodák, ktorý sa v 50. rokoch presťahoval do Británie, patril medzi najvýznamnejších britských povojnových dramatikov.

Jeho najznámejšia hra Garderobiér, kde zúročil vlastné skúsenosti garderobiera v Shakespearovskej spoločnosti, sa dočkala aj filmových adaptácií, v roku 1983 vznikol podľa Harwoodovho scenára rovnomenný film režiséra Petra Yatesa s Albertom Finneym a Tomom Courtenayom v hlavných úlohách. Snímka získala päť nominácií na Oscara.

Prestížnu Cenu Akadémie však Ronald Harwood získal až neskôr, v roku 2002 za scenár podľa predlohy, ktorý vytvoril k filmu Pianista režiséra Romana Polanského.

Harwood je tiež autorom niekoľkých kníh a ďalších úspešných divadelných hier, napríklad komédie Kvarteto, ktorá sa neskôr stala predlohou rovnomenného filmu Dustina Hoffmana. Napísal aj scenár k Polanského filmu Oliver Twist z roku 2005, alebo sa podieľal na scenári k filmu Austrália s Nicole Kidman a Hughom Jackmanom v hlavných úlohách.

V roku 2010 britská panovníčka Alžbeta II. pasovala Ronalda Harwooda na rytiera.