Američan sa nakazil koronavírusom dvakrát, druhýkrát to bolo vážnejšie

V Spojených štátoch sa 25-ročný muž nakazil koronavírusom dvakrát, pričom druhýkrát malo u neho ochorenie covid-19 vážnejší priebeh, musel vyhľadať pomoc v nemocnici. S odvolaním sa na štúdiu vo vedeckom časopise The Lancet o tom dnes informoval spravodajský web BBC.

 

Prípady reinfekcie koronavírusom sú veľmi neobvyklé. Štúdia v The Lancet si kladie otázku, do akej miery si možno proti koronavírusu vybudovať imunitu. Dvakrát nakazený muž je z Nevady a nemá žiadne chronické zdravotné problémy ani oslabenú imunitu, čo by ho radilo do rizikovej skupiny v prípade nákazy koronavírusom.

Prvé príznaky, vrátane kašľa, bolesti hlavy, bolesti v krku, hnačky a nevoľnosti, sa u neho prejavili 25. marca. Prvý pozitívny test na koronavírus mal 18. apríla. Všetky príznaky mu odzneli 27. apríla a následne mal dva negatívne testy - 9. a 26. mája. Druhýkrát bol však pozitívne testovaný už 5. júna po tom, čo sa u neho 28. mája opäť prejavili príznaky, tentoraz ochorenia sprevádzala aj dýchavičnosť a nedostatočné okysličenie krvi.

Podľa vedcov je pravdepodobnejšie, že sa muž nakazil dvakrát, než že sa u neho koronavírus reaktivoval. K poznatku dospeli na základe odlišných genetických kódov vírusu odobratých pri aprílovej a júnové choroby.

"Naše zistenia naznačujú, že predchádzajúca nákaza nemusí nutne chrániť pred infekciou v budúcnosti," uviedol lekár Mark Pandora z Nevadskej univerzity. "Možnosť opätovného nakazenia môže významne ovplyvniť naše chápanie imunity voči covidu-19," dodal. Zdôraznil, že ľudia, ktorí sa z nákazy koronavírusu zotavili, by mali naďalej dodržiavať rozostupy, nosiť rúška a umývať si ruky.

Vedci sa snažia o imunite voči koronavírusy zistiť viac. Získa ju každý, kto sa nakazil? Aj ľudia s miernymi príznakmi? Ako dlho je človek pred reinfekciou chránený?

Ide o dôležité otázky, ktorých odpovede môžu mať dôsledky pre vakcinačný program či zistenie, či je možné proti koronavírusy vybudovať kolektívnej imunitu.

Z celkových viac ako 37 miliónov nakazených na svete bolo opakované ochorenie covidom-19 zaznamenaných len niekoľkokrát. Prípady reinfekcie hlásené v Hongkongu, Holandsku či Belgicku navyše nesprevádzali vážnejšie príznaky ako u prvej nákazy. Naopak v Ekvádore bol zaznamenaný prípad, keď sa druhá nákaza prejavila vážnejšími príznakmi, podobne ako to bolo u muža v Nevade. Hospitalizácia ale nebola nutná.

Predpokladá sa, že akákoľvek reinfekcie koronavírusom bude miernejšia ako tá prvá, pretože sa telo naučí s vírusom bojovať. Prečo bol priebeh ochorenia u pacienta z Nevady pri druhej nákaze vážnejší, stále nie je jasné. Možným vysvetlením je, že v druhom prípade dostal väčšiu vírusovú nálož. Ďalšou možnosťou je, že jeho imunitná reakcia pri prvej nákaze zhoršila priebeh tej druhej. Takéto prípady boli zaznamenané napríklad u horúčky dengue, kedy protilátky vytvorené v tele proti jednému kmeňu vírusu dengue spôsobili problémy, ak sa človek nakazil iným kmeňom.

Mikrobiológ z britskej University of East Anglia Paul Hunter označil závery štúdie nákazy 25 ročného Američana za veľmi znepokojujúce, najmä preto, že sa nakazil dvakrát za veľmi krátku dobu. Zároveň však Hunter poznamenal, že takýchto prípadov je veľmi málo a je príliš skoro na vyvodzovanie záverov, ktorými by sa riadil imunizačný program. "Tieto závery dokazujú, že o imunitnej reakcii na túto infekciu stále nevieme dosť," uzavrel.