V Ostrave bude nový nejvýkonnejší superpočítač v Česku

 V prvním čtvrtletí příštího roku bude spuštěn v národním superpočítačovém centru IT4Innovations VŠB-Technické univerzity Ostrava nejvýkonnější superpočítač v Česku. Nový stroj EURO_IT4I za 14,86 milionů eur (zhruba 400 milionů korun) bude zřejmě také jedním z deseti nejvýkonnějších v Evropě. V celém světě bude patřit do první padesátky nejsilnějších superpočítačů. Sloužit bude nejen akademické obci, ale také průmyslovým podnikům. ČTK to sdělila mluvčí IT4Innovations Zuzana Červenková.

Smlouvu o pořízení superpočítače tento měsíc podepsaly Evropský společný podnik pro vysoce výkonnou výpočetní techniku (EuroHPC JU), společnost Hewlett Packard Enterprise (HPE), která systém dodá, a IT4Innovations. Do Ostravy se stroj dostane díky tomu, že IT4Innovations loni uspělo v celoevropské soutěži o hostitelství takzvaného EuroHPC petascale superpočítačového systému. Prostřednictvím EuroHPC JU bude zaplaceno 35 procent nákladů a zbývající část pokryjí evropské dotace.

IT4Innovations má nyní k dispozici čtyři superpočítače. "Superpočítač s pracovním názvem EURO_IT4I bude dosahovat špičkového výkonu 15,2 petaflopu za sekundu," uvedla Červenková. Jeho výkon tak výrazně převýší výkon Salomonu, doposud nejvýkonnějšího superpočítače v IT4Innovations s výkonem dva petaflopy za sekundu.

"Za zmínku jistě stojí akcelerovaná část superpočítače, kterou budou tvořit servery HPE Apollo 6500 s celkovým počtem 560 grafických karet NVIDIA A100 Tensor Core, které mimo jiné poskytují teoretický špičkový výkon až 175 petaflopů za sekundu pro výpočty umělé inteligence," doplnila Červenková.

O vzniku společného podniku označovaného zkratkou EuroHPC rozhodly v listopadu 2018 na návrh Evropské komise členské země unie. Jeho úkolem je, zajistit, aby byla EU do roku 2020 vybavena superpočítačovou infrastrukturou světové úrovně.