K teroristickému útoku vo Viedni sa prihlásil Islamský štát

K teroristickému útoku vo Viedni sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS). Atentát vykonal strelnými zbraňami a nožom "vojak chalifátu", ktorý v rakúskom hlavnom meste zabil alebo zranil okolo 30 ľudí, uviedol dnes IS na svojej propagandistickej platforme Nashira News.

Strelec v pondelok večer v centre Viedne zabil štyroch ľudí a ďalších najmenej 22 zranil. Po niekoľkých minútach ho zabila polícia.

IS dnes svoje vyhlásenie, ktoré sa objavilo aj na komunikačnej službe Telegram, podľa agentúry Reuters nepodložil dôkazom. V texte k fotografii sa zarasteným ozbrojeným mužom IS hovorí o "útoku strelnými zbraňami, ktorý včera (v pondelok) vykonal bojovník Islamského štátu v meste Viedni," cituje agentúra AFP.

O páchateľovi útoku, 20-ročnom Rakúšanovi severomakedonského pôvodu, je známe, že bol pred rokom odsúdený kvôli pokusu vycestovať do Sýrie a pripojiť sa k IS. Čoskoro bol ale predčasne prepustený.

Rakúske ministerstvo vnútra dnes podľa agentúry APA uviedlo, že vyhlásenie IS skúma. Podľa neho sa ešte nedá povedať, či je pravé, alebo nie.