Martinus: 12 najlepších kníh roka 2020

Martinus: 12 najlepších kníh roka 2020 Foto: Martinus
Kníhkupectvo Martinus aj tento rok pripravilo výber najlepších kníh z jednotlivých žánrov. Vo výbere beletrie nájdete detektívne príbehy, psychologické, zábavné aj vážnejšie.
 
 
Dospievanie v chudobe, hľadanie svojho miesta v živote, absencia otca, naštrbené vzťahy, nechcené tehotenstvo, chcené dieťa. To je len zlomok tém, ktoré autorka rozohrala v tomto románe, odohrávajúcom sa v Bologni. Text plynie rýchlo, každé slovo v ňom má svoj význam a občas vás autorka očarí myšlienkou, ktorú si budete chcieť zapamätať navždy. Veľmi silná kniha, z ktorej cítiť Taliansko.
 
 
Povinná jazda pre všetkých milovníkov drsného krimi žánru Detektív Robert Hunter spolu s kolegom Garciom tvoria dynamické duo, ktoré vyšetruje najbrutálnejšie vraždy, a držia vás v napätí do samého konca.  Do losangeleskej okresnej márnice privezú telo neznámej ženy. Príčina jej smrti je záhadou. Nijaké jasné stopy, len hrubá niť, ktorou páchateľ zašil obeti najintímnejšie partie. Patológa však najviac zaskočí ohavný predmet, ktorý vrah zanechal v jej tele.
 
Kultová sci-fi séria Nadácia vychádza v novom slovenskom preklade pri príležitosti stého výročia narodenia autora.
 
Spoločný román dvoch majstrov literárnej fantastiky:  Koniec sveta sa nezadržateľne blíži. Zhromažďujú sa armády dobra a zla, z hlbín sa dvíha Atlantída, z neba padajú žaby, naplno horia vášne. Zdá sa, že všetko ide presne podľa Božieho plánu...
 
Psychologický triler s veľkou dávkou romantiky, posadnutosti a manipulácie...
 
Príbeh prekvapuje jednoduchosťou a hĺbkou, je to symfónia každodenných, ale o to dôležitejších tém, dôkaz, aké prosté je pustiť sa do niečoho s jasným cieľom. Kniha právom očarila čitateľov v celej Amerike a v Anglicku, nadšene ju prijali aj v Nemecku. Je vhodná pre každú vekovú skupinu od 5 do 105 rokov.
 
Jeden z najoceňovanejších románov súčasnosti. Víťaz Costa Novel Award za najlepší román roka 2018, nominácia na Man Bookerovu cenu za rok 2018 a množstvo ďalších cien.
"Hádajúci sa manželia, nie práve najbystrejší policajti, bohaté nevrlé ženy a bláznivá rukojemnícka dráma... Umenie Backmana však spočíva v tom, že pomedzi vtipné charaktery a absurdný príbeh sa pomaly odkrývajú osudy jednotlivých postáv s ich ťažkými traumami. Aj keď im to nie vždy vychádza podľa predstáv, sú odhodlaní žiť najlepšie, ako vedia..." 
 
Príbeh štyroch sestier prvý raz uzrel svetlo sveta v druhej polovici 19. storočia, ale jeho obľúbenosť prekročila hranice času. Stále ďalším generáciám matiek a dcér ukazuje hodnotu rodiny, priateľstva, odpustenia a života v pravde a láske.
 
Strhujúci debut autorky svetového bestsellera Stehlík.
Úprimná spoveď hlavného hrdinu Richarda Papena, ktorý sa v spomienkach vracia do svojich študentských rokov na malej vermontskej univerzite, kde našiel taký životný štýl, po akom vždy túžil...a pritom rozpletá tajný až desivý príbeh.
Príbeh o Áste je najnovším, v poradí dvanástym románom islandského autora Jóna Kalmana Stefánssona (1963). Román bol okrem iného nominovaný na Islandskú literárnu cenu a na francúzsku literárnu cenu Prix Médici.
 
Newyorské divadlo v štyridsiatych rokoch 20. storočia. Elizabeth Gilbert napísala román, ktorý v sebe skrýva silnú tému ženskej emancipácie, ale aj priateľstva, lásky a slobody vo vzťahoch aj celkovo v živote. Je to napísané tak sugestívne, že vám pri čítaní v hlave bežia filmové obrazy.

Kolekciu zostavila Anna Porubcová z Martinusu