Vyjdú doposiaľ nevydané Tolkienove eseje o Stredozemi

V Británii budúci rok vyjde zbierka doteraz nevydaných esejí o Stredozemi anglického spisovateľa J. R. R. Tolkiena, autora svetoznámych románov Hobit a nadväzujúcej trilógie Pán Prsteňov.

 

Kniha podľa nakladateľstva Harper Collins umožní čitateľom lepšie spoznať, ako spisovateľ tvoril svoj bohatý fiktívny svet

, informoval dnes denník The Guardian.

Nová kolekcia, ktorú autorizovala spisovateľova pozostalosť, vyjde v Británii v júni 2021 pod názvom The Nature of Middle-earth, ktorý odkazuje ako na povahu fiktívneho sveta, tak k jej prírodným zákonitostiam a historickým reáliám.

Chystané eseje sa týkajú tém ako je nesmrteľnosť elfov či geografia kráľovstva Gondor. Čitatelia sa z textov dozvedia napríklad aj to, ktorým obyvateľom Stredozeme môžu rásť fúzy. Či si bradu mohli nechať narásť elfovia, hobiti či trpaslíci je už dlho predmetom debát aj sporov medzi fanúšikmi fiktívneho sveta.

Spoločnosť Harper Collins prisľúbila, že zväzok čitateľa "prenesie späť do sveta Silmarilion, Nedokončených príbehov a Pána prsteňov". Nakladateľstvo v poslednom desaťročí vydalo aj ďalšie predtým nezverejnené práce Tolkiena vrátane kníh Húrinove deti, Beren a Lúthien a Pád Gondolinu.

Tolkienovho prvá kniha zo Stredozeme - Hobit - vyšla v Británii v roku 1937. Celosvetové bestsellery z trilógie Pán prsteňov vyšli v Británii na začiatku 50. rokov. Podľa Chrisa Smitha, zástupcu riaditeľa Harper Collins, však autor o Stredozemi písal až takmer do svojej smrti v roku 1973. V Československu sa oficiálny preklad Spoločenstva prsteňa, prvého dielu trilógie o prsteni, "ktorý vládne všetkým", na pultoch kníhkupectiev objavil až v roku 1990.