Zomrela bývalá moderátorka Československej televízie a TV Nova Eva Jurinová

Zomrela bývalá moderátorka Československej televízie a TV Nova Eva Jurinová Ilustr. foto: Omediach.com

V neděli 3. ledna po dlouhé těžké nemoci zemřela novinářka a bývalá televizní moderátorka Eva Jurinová. Bylo jí 67 let. ČTK to dnes sdělil rodinný přítel Jurinových a editor Českého rozhlasu Dvojka Vedran Kovačević. Jurinová pracovala v Československé televizi i Českém rozhlasu, moderovala hlavní zprávy v televizi Nova a byla mluvčí motolské fakultní nemocnice.

Poslední rozloučení se podle Kovačeviče odehrálo ve středu. "S mojí milovanou Evičkou jsme se rozloučili v úzkém rodinném kruhu," uvedl manžel Václav Jurina.

Rodačka z Ostravy po vystudování žurnalistiky v Praze začínala v 70. letech v ostravském studiu tehdejší Československé televize, od 80. let působila v Praze. Na začátku 90. let uváděla v Československé televizi relaci Deník. Později se přes deník Noviny, rádio Kobra a Český rozhlas dostala na Novu, kde ve druhé polovině 90. let moderovala ve dvojici se Zbyňkem Merunkou hlavní zpravodajský pořad Televizní noviny.

Od roku 2000 Jurinová víc než deset let působila jako mluvčí pražské Fakultní nemocnice v Motole. V roce 2009 na návrh Syndikátu novinářů usilovala o místo radní České televize, poslanci ji ale nezvolili.

Jurinová také vyučovala obor moderování na Vyšší odborné škole herecké a zastupovala firmy a osobnosti v oblasti PR a prezentace. Namluvila hlášení pro linku B pražského metra. V minulém desetiletí byla dva roky starostkou města Sadská na Nymbursku, kde žila.