Útočník zastrelil tri pracovníčky televízie

Neznámy ozbrojenec dnes vo východoafganskom Dželálábáde zastrelil tri zamestnankyne miestne televízne stanice. Štvrtá žena bola zranená a v nemocnici bojuje o život. Miestna polícia uviedla, že zadržala hlavného podozrivého. Ide o ďalší zo série útokov proti pracovníkom v médiách v tejto oblasti za posledné mesiace, píše agentúra Reuters.

Tri ženy vo veku 18 až 20 rokov ozbrojenec strelil do hlavy, keď sa vracali domov z práce, uvádza vládne zdroje. Miestne televízne stanice potvrdila, že išlo o jej zamestnankyne.

Afganistan sa v posledných mesiacoch zápasí s vlnou útokov voči novinárom, lekárom, bojovníkom za ľudské práva či štátnym zamestnancom. Na začiatku decembra bola v Dželálábádu zastrelená moderátorka rovnakej stanice Malala Majvandová. V januári zomrel novinár a bojovník za ľudské práva Adil ajmaku, na ktorého auto začali paľbu neznámi strelci.

Afganská vláda a niektoré zahraničia mocnosti z podobných útokov vinia hnutia Taliban. V provincii Nangarhár, ktorej je Dželálábád hlavným mestom, takisto pôsobí teroristická organizácia Islamský štát; tá sa prihlásila k útoku na Majvandovou i niektorým ďalším. Kto stál za dnešným incidentom zatiaľ nie je jasné. Podľa polície má zadržaný strelec väzby na Taliban, hovorca tohto povstaleckého hnutia však akýkoľvek podiel Talibanu na dnešnom útoku odmietol.

"Cielené zabíjanie novinárov môže vystrašiť žurnalistickou komunitu, čo môže viesť k autocenzúre, opustenie mediálnych aktivít či dokonca odchode z krajiny," uvádza šéf Nai, mimovládne organizácie na podporu médií. Podľa neho tiež hrozí, že sa novinárky budú báť chodiť do práce, podobne ako tomu bolo po zabití Majvandové vlani v decembri