WHO podporila vakcínu od AstraZeneca, prínosy prevyšujú riziká

Prínosy vakcíny od spoločnosti AstraZeneca prevažujú nad jej možnými rizikami a mala by sa preto k očkovaniu používať aj naďalej. Dnes to povedal šéf európskej pobočky Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Hans Kluge. Uviedol tiež, že najhorší vývoj epidémie choroby covid-19 v Európe WHO momentálne eviduje v stredovýchodnej časti kontinentu.

"V súčasnosti prevažujú prínosy (vakcíny) AztaZeneca nad rizikami a jej užívanie by malo pokračovať, aby zachraňovala životy," povedal Kluge novinárom. Reagoval tým na rozhodnutie mnohých krajín EÚ preventívne pozastaviť uplatňovanie tohto britsko-švédskeho očkovacieho preparátu. Dôvodom kroku boli informácie o niekoľkých prípadoch úmrtí v dôsledku krvných zrazenín u očkovaných osôb, priama súvislosť s očkovaním dokázaná zatiaľ nebola.

"Pri vakcinačných kampaniach je bežné upozorňovať na možné nežiaduce účinky. To nevyhnutne neznamená, že tieto udalosti súvisia s očkovaním," dodal Kluge s tým, že ani WHO si doteraz nie je žiadnou takouto súvislosťou vedomá. Európska agentúra pre lieky (EMA) by mala svoje závery o vakcíne zverejniť dnes popoludní.

Kluge ďalej uviedol, že súčasná situácia je najnaliehavejšia v regióne, ktorý bol úspešný v boji proti ochoreniu v prvých šiestich mesiacoch roku 2020. "Je to stredná Európa, Balkán a pobaltské štáty, kde incidencia, počet ľudí v nemocniciach a úmrtí sú jedny z najvyšších na svete," povedal predstaviteľ WHO s tým, že zrýchľovanie šírenia nákazy sa teraz presúva smerom na východ.

Prírastky infikovaných rastú v celej Európe už tretí týždeň po sebe - len za posledných sedem dní podľa WHO pribudlo na kontinente 1,2 milióna prípadov. Pribúdajú tiež úmrtia spojené s covidom-19, a to rýchlejšie ako v rovnakom čase vlani. Zatiaľ sa tak v tomto smere neprejavil ani pozitívny efekt očkovania.

"Pokročilá vakcinácia sama o sebe neodstraňuje riziko šírenia nákazy, pretože tí najviac ohrození nie sú hnacím motorom šírenie infekcie," uviedla zástupkyňa európskej pobočky WHO v Kodani Catherine Smallwoodová. Ako príklad spomenula Srbsko, ktoré sa radí k najrýchlejšie očkujúcím krajinám v Európe, napriek tomu tam teraz nakazených dramaticky pribúda.