Distribúciu vakcín Johnson & Johnson kvôli prešetreniu krvných zrazenín do Európe nečakane odložili

Spoločnosť Johnson & Johnson kvôli vyšetrovaniu zriedkavých prípadov krvných zrazenín v Spojených štátoch odkladá distribúciu svojej vakcíny proti covidu -19 v Európe. Oznámili to dnes svetové agentúry.

 "Vyhodnocujeme tieto prípady s európskymi zdravotníckymi úradmi," uviedla americká firma. "Rozhodli sme sa distribúciu vakcín v Európe odložiť," dodala spoločnosť. Server Politico napísal, že v Európskej únii sa vakcína mala začať používať už tento týždeň a do konca júna malo do dvadsaťsedmičky doraziť 55 miliónov dávok.

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) a Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) kvôli skúmaniu zriedkavých prípadov zrazenín u ľudí očkovaných vakcínou od firmy Johnson & Johnson odporučili v USA imunizáciu týmto liekom pozastaviť.

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok oznámila, že vakcínu od spoločnosti Johnson & Johnson preskúmava kvôli štyrom zaznamenaným prípadom krvných zrazenín u osôb očkovaných touto látkou.

Dnešné oznámenie spoločnosti Johnson & Johnson označuje Politico za ďalšiu ranu pre vakcinačné plány krajín EÚ najmä potom, čo mnoho z nich obmedzilo používanie preparátu od spoločnosti AstraZeneca kvôli niekoľkým podobným prípadom vzniku krvných zrazenín.