EÚ objednala ďalších 100 miliónov dávok vakcíny Pfizer / BioNTech

Európska únia využila možnosti v zmluve so spoločnosťami Pfizer a BioNTech a objednala si ďalších 100 miliónov dávok ich vakcíny proti covidu-19. Firmy to uviedli v spoločnom vyhlásení. Členské štáty EÚ tak tento rok dostanú celkovo 600 miliónov dávok tejto očkovacej látky.

Európska komisia uzavrela vo februári zmluvu s oboma firmami, ktorá jej umožňovala požiadať o ďalších 100 miliónov dávok, ak sa látka preukáže ako bezpečná a účinná.

"Doteraz sme splnili všetky dodávky, ku ktorým sme sa zaviazali Európskej komisii, a plánujeme doručiť do EÚ 250 miliónov dávok v druhom štvrťroku, čo je štyrikrát viac, než je dohodnuté množstvo pre prvý štvrťrok," napísali firmy.

"V tomto roku tak plánujeme doručiť do EÚ 600 miliónov dávok, čo pokrýva dve tretiny populácie EÚ. Dohromady sa jedná o najväčšiu dohodu o dodávkach (našej vakcíny) Comirnaty, ktorú sme doteraz uzavreli na celom svete," uviedol vo vyhlásení obchodný riaditeľ BioNTech Sean Maretta.

Nové dávky by podľa agentúry AP mohli pomôcť zrýchliť európsku očkovaciu kampaň, ktorá podľa radov kritikov postupuje príliš pomaly.

V bloku s necelými 450 miliónmi obyvateľov bolo zatiaľ podaných asi 105 miliónov injekcií rôznych preparátov. U väčšiny používaných vakcín, vrátane tej od firiem Pfizer / BioNTech, je pritom potrebné k plnej imunizácii podať dve dávky v rozmedzí niekoľkých týždňov.