Covid-19 sa stáva pandémiou neočkovaných, povedala odborníčka

Pandémia covidu-19 pokračuje ako problém, ktorý sa čím ďalej viac týka len neočkovaných. Uviedla to dnes šéfka amerického Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) Rochelle Walenská pri brífingu popredných zdravotníckych činiteľov americkej vlády. Koordinátor protiepidemické politiky v Bielom dome Jeff Zients dodal, že "prakticky všetky" nové hospitalizácie a úmrtia súvisiace s covidem-19 sú v USA medzi nezaočkovanými.

Vakcínu proti chorobe pritom v krajine dostalo skoro 56 percent obyvateľov, 48 percent je braných ako plne očkovaných. Medzi jednotlivými štátmi sú však veľké rozdiely a napríklad podiely dospelých s ukončeným očkovaním sa pohybujú od 42 percent v Alabame do 77 percent vo Vermonte. Počty zachytených nákaz sa medzitým opäť zvyšujú, pričom situácia je najhoršia na juhu USA, kde je zaočkovanosť slabšia.

"Je tu jasný obrázok, ktorý sa nám ukazuje. Stáva sa z toho pandémie neočkovaných. Vidíme šírenie nákazy v častiach krajiny, ktoré sú slabo chránené vakcínami, pretože neočkovaní ľudia sú ohrození," opísala situáciu Walenská. Počet úmrtí pripisovaných covidu-19 bol podľa nej tento týždeň v USA o 26 percent vyššií ako minulý týždeň, zatiaľ čo prípadov nákazy je viac skoro o 70 percent.

Zientsova slová o hospitalizácii a úmrtiach medzi neočkovanými len potvrdzujú správy amerických médií z posledných týždňov. Tempo očkovania je v krajine veľmi nízke, po štvrtkovej aktualizácii údajov od CDC podľa denníka The New York Times klesol týždenný priemer na menej ako 530.000 vykázaných dávok na deň. Zients však poznamenal, že "štáty s najvyšším výskytom nákazy pozorujú rast svojich vakcinačných čísel".

Najhoršia epidemická situácia na konci pracovného týždňa panovala v Nevade, Louisiane, na Floride, v Missouri a v Arkansase. Tieto štáty evidovali za každý deň z uplynulého týždňa cez 20 infekcií na 100.000 obyvateľov. V Arkansase sa takzvaná týždenná incidencia dostala dokonca na 33 zachytených prípadov nákazy na 100.000 obyvateľov.

Zients okrem toho upozorňoval na vývoj na Floride, ktorá hlási zďaleka najvyššie počty nákaz zo všetkých 50 štátov USA. Podľa zdroja z Bieleho domu tvorili infekcie odhalené na Floride pätinu národného súčtu za posledný týždeň. Štatistika hospitalizácií v stredu v štáte so zhruba 21 miliónmi obyvateľov stúpla na 3754 pacientov s covidom-19, a blížila sa tak najvyššej úrovni za viac ako štyri mesiace.

Za novým rozmachom stojí nákazlivejšia mutácia delta, ktorá teraz v USA prevláda, potvrdil epidemiológ a expert Bieleho domu Anthony Fauci. "Čelíme pôsobivému variantu (vírusu)," uviedol na dnešnom brífingu. Rovnako ako Walenská však zdôrazňoval, že aj proti delte podľa všetkého používané vakcíny poskytujú silnú ochranu.

"V tejto chvíli ste buď zaočkovaný, alebo dostanete deltu," napísal dnes na twitteri virológ Shane Crotty z kalifornského výskumného ústavu La Jolla Institute for Immunology. "Či už ste mladý dospelý alebo starší človek, keď deltu chytíte bez očkovania, potom tá pravdepodobnosť, že budete hospitalizovaní, bude vyššia ako pri takmer akejkoľvek chorobe, ktorú ste v živote dostali," dodal.