Kto je kto v seriáli Dobrý doktor (FOTO)

Kto je kto v seriáli Dobrý doktor (FOTO) Foto: Columbia Pictures

Urobiť po Dr. Housovi ďalší seriálový hit z lekárskeho prostredia sa nepodarí každému. No producentovi Davidovi Shorovi sa to podarilo. Príbeh o autistickom doktorovi v seriáli Dobrý doktor si zamilovali diváci nielen v Amerike, no dokonca aj na Slovensku. Televízia Doma vracia už od štvrtoka 8. júla na svoje obrazovky obľúbený seriálový hit a prinesie aj slovenskú premiéru štvrtej série, ktorá len pred pár dňami finišovala v USA. Vysiela ho v pondelok až piatok o cca 18.40.

Kto je kto:

Dr. Shaun Murphy (Freddie Highmore)

Foto: Columbia Pictures

Trpí zriedkavou kombináciou dvoch vážnych diagnóz - Savatovho syndrómu (známeho tiež ako syndróm učencov), vďaka ktorému je vskutku výnimočným diagnostikom a chirurgom, a autizmu, ktorý z neho robí v mnohých ohľadoch outsidera. Keď bol malý, pre svoju inakosť si prežil peklo. A to, žiaľ, nielen v škole, kde ho väčšina detí šikanovala, ale i doma, kde ho psychicky i fyzicky týral jeho vlastný otec. Jeho jediným šťastím bolo, že si jeho výnimočné nadanie všimol jeden veľmi vnímavý a ľudský lekár. Ten istý muž, ktorý ako lev bojoval za to, aby mu nemocnica U svätého Bonaventuru v San José dala napriek všetkým predsudkom šancu... Dr. Aaron Glassman. Ako mnohí autisti aj Shaun má svoje malé rituály, ktoré nikdy nemení. Napríklad si každý deň dáva na raňajky biely jogurt a zelené jablko. Teda, každý deň s výnimkou pondelka, kedy sa stretáva s Aaronom a raňajkuje zásadne palacinky s čokoládovými čipsami a pohár mlieka. Má rád mačky, no od tragickej smrti jeho jedinej spriaznenej duše, mladšieho brata Stevea (Dylan Kingwell), sa zdráha nadväzovať hlbšie vzťahy s ľuďmi. Neznáša kyslé uhorky, kávu, otázky a akýkoľvek fyzický kontakt – s výnimkou tých, ktoré sám iniciuje. Nuž a prirovnávať flirtovanie k všiam tak roztomilo ako on naozaj nedokáže hocikto! 

Dr. Neil Melendez (Nicholas Gonzales)

Foto: Columbia Pictures
Tento fešák je, ako mnohí brilantní chirurgovia, neznesiteľne arogantný, presvedčený o svojej neomylnosti a považuje sa za neohrozeného boha v bielom. No je to tiež skvelý diagnostik - a keďže nie je hlupák, ako jeden z prvých v nemocnici U svätého Bonaventuru si uvedomil výnimočnosť mladého muža pôsobiaceho ako stratený chlapec, keď ho zažil v akcii. No keďže uvedomiť si niečo a konať v rovnakom duchu sú dve rozdielne veci, kým sa k Shaunovi začne správať ako k jeho „normálnym“ kolegom, ešte zrejme pretečie veľa vody. To, že mu vedenie nemocnice vôbec ponúklo miesto, totiž považuje za kolosálnu chybu, čím sa vôbec netají. Je perfekcionista - a presne to isté očakáva aj od svojich zverencov. No hoci často pôsobí rezervovane a prísne, ba až nepriateľsky, z času na čas sa predsa len prejaví i jeho druhá, oveľa sympatickejšia stránka. Neil totiž vie byť, ak si to situácia vyžaduje, veľmi empatický a láskavý k svojim pacientom a ich blízkym. A, čo by tipoval skutočne málokto, má úžasný zmysel pre humor! O jeho súkromí sa toho v nemocnici veľa nevie. Možno len to, že má sestru s ťažkým postihnutím a že dlho chodil s atraktívnou nemocničnou právničkou Jessicou Prestonovou (Beau Garrett). Prečo sa rozišli nevedno, no jedným z dôvodov bol zrejme rozdielny názor na to, či mať alebo nemať deti – a aj na mnoho ďalších podstatných vecí, vrátane práce.

Dr. Claire Browneová (Antonia Thomas)

Foto: Columbia Pictures
Veľmi bystrá a nadaná rezidentka v nemocnici U svätého Bonaventuru, ktorej rodená empatia a láskavosť umožňujú efektívne komunikovať s pacientmi i kolegami – a obzvlášť so Shaunom, s ktorým má už od prvého dňa výnimočný vzťah a úprimne verí, že bude úspešný. Veľmi sa snaží nájsť vhodný spôsob, ako s ním vychádzať a bližšie ho spoznať. Navzdory jej láskavej a starostlivej povahe Claire v súkromí udržiava výlučne vzťahy, v ktorých si nikoho nepúšťa bližšie k telu. Do tejto kategórie svojho času spadal i jej neperspektívny a čisto sexuálny vzťah s ambicióznym kolegom Dr. Jaredom Kaluom (Chukuma Modu). Na Claireinej vzťahovej rezervovanosti má iste leví podiel jej drogovo závislá matka, ktorá ju v detstve trestuhodne zanedbávala a brutálne týrala psychicky aj fyzicky. No Claire sa nikdy, ani v tých najhorších chvíľach svojho života, nepoddala sebaľútosti a je rozhodnutá dokázať všetkým neveriacim Tomášom, že minulosť človeka neurčuje, kým sa stane v budúcnosti! Má veľkú slabosť pre svojho priameho nadriadeného Neila, no uvedomí si to až vo chvíli, keď ju na to upozorní Shaun – po tom, čo ho naučí, ako podľa pár drobností odhaliť, že s vami niekto flirtuje!

Dr. Marcus Andrews (Hill Harper)

Foto: Columbia Pictures
Ctižiadostivý a priebojný primár chirurgie v nemocnici U svätého Bonaventuru pravidelne spochybňuje spôsob, akým Dr. Glassman vedie kliniku. Zdá sa mu totiž príliš neefektívny, v mnohých ohľadoch zastaraný - a vôbec nepochybuje o tom, že on sám by bol v jeho funkcii oveľa lepšou voľbou. Nečudo, že v podstate zakaždým, keď Aaron niečo navrhne, je dôrazne proti. A výnimkou, samozrejme, nebol ani jeho návrh zamestnať Shauna. Na druhej strane ale určite treba vyzdvihnúť, že aj keď na rozdiel od väčšiny svojich kolegov má i funkčný súkromný život mimo brán nemocnice, temer všetok svoj čas a energiu venuje práci, ktorá je preňho aj po rokoch praxe stále veľkou výzvou a poslaním. Ako každý chirurg, aj on má o čosi väčšie ego ako je zdravé a na svojich spolupracovníkov a podriadených má vysoké nároky. Rovnako kritický je však i sám na seba. Nečudo, že je večne vystresovaný a vyčerpaný, kvôli čomu sa často zdá, akoby vôbec nemal zmysel pre humor... Navzdory jeho často konfrontačnému tónu nielen v konverzácii s Aaronom, ale i s podriadenými a manželkou, s ktorou sa už dlhšie neúspešne snažia o dieťa, sem-tam svetu ukáže i svoju druhú, láskavú a starostlivú tvár, vďaka ktorej sa mu všetky vzťahy, nech už sú akokoľvek napäté, darí udržiavať. Spočiatku nebol veľmi nadšený, že sa Shaun navzdory jeho dôrazným protestom predsa len stal súčasťou tímu, no postupne ho spoznal ako lekára i človeka a názor zmenil. A nielen to, dokonca náležite usmernil Neila, že jeho pretrvávajúca nedôvera v Shauna je absolútne neopodstatnená - a v konečnom dôsledku škodí najmä jemu samému!

Dr. Aaron Glassman (Richard Schiff)

Foto: Columbia Pictures
Šéf nemocnice U svätého Bonaventuru v San José je oveľa viac, než len Shaunovým mentorom. Pozná ho už od detstva, a preto veľmi dobre vie, aký obrovský potenciál sa v mladom autistickom lekárovi skrýva. Stará sa oňho, akoby bol Shaun jeho vlastný syn – a ako mnohí obetaví rodičia aj on to s tou starostlivosťou občas trochu preháňa, až má Shaun pocit, že ho ňou hádam udusí! No nemenej láskavý a starostlivý je Aaron i ostatnému osadenstvu nemocnice, ktoré považuje za svoju rodinu. Nečudo, v súkromí je totiž – teda, ak nerátame chvíle strávené so Shaunom – veľmi, veľmi osamelý. Jeho manželka i deti ho dávno opustili, pretože sa nedokázali vyrovnať s tým, že nemocnica a pacienti uňho budú vždy na prvom mieste. Shauna a jeho brata Stevea spoznal v jeden z najsmutnejších dní v ich životoch, keď ich krutý otec zabil Shaunovho malého králička a oni dvaja ušli z domu rozhodnutí nikdy viac sa nevrátiť. Osud ich opäť zviedol dokopy po Steveovej tragickej smrti, keď sa Aaron nešťastného chlapca neplánovane ujal a stal sa v podstate jeho náhradným otcom. Čím je Aaron starší, tým viac ho desí predstava, čo bude so Shaunom, keď tu on už nebude. A trápi ho to ešte o poznanie viac od chvíle, čo mu diagnostikovali neoperovateľný nádor na mozgu...

Allegra Aokiová (Tamlyn Tomita)

Foto: Columbia Pictures
Šarmantná viceprezidenta nadácie, ktorá riadi chod nemocnice U svätého Bonaventuru, je veľmi bystrá, pokojná a vyrovnaná žena, ktorá veľmi dobre vie, že nech už sa počas dňa udeje hocičo - nech sa hoc aj nebo zrúti na zem a peklo zamrzne -, na jeho konci záleží na jedinom... Aby zaistila hladký chod nemocnice predovšetkým to, že zostane v hre v ďalších dňoch, aby mohli pokračovať v záchrane ľudských životov.