BioNTech očakáva, že jeho vakcína bude chrániť aj pred omikronom

Nemecká spoločnosť BioNTech, ktorá vyvinula vakcínu proti covidu-19 spoločne s firmou Pfizer, očakáva, že jej očkovacia látka bude chrániť pred ťažkým priebehom ochorenia aj u ľudí nakazených novým variantom omikron. Dnes to povedal šéf firmy Ugur Sahin a dodal, že by BioNTech bol schopný pomerne rýchlo svoju vakcínu upraviť "na mieru" omikronu, pokiaľ by to bolo nutné. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) však zatiaľ nevidí dôkazy o potrebe očkovacej látky meniť, riziká spojené s omikoónom stále vyhodnocuje.

"Táto varianta by mohla byť schopná nakaziť očkovaných ľudí. Očakávame, že nakazení ľudia, ktorí boli očkovaní, budú chránení pred vážnym ochorením," povedal Sahin na konferencii organizovanej agentúrou Reuters. Dodal, že presnejšie informácie budú mať vedci za niekoľko týždňov.

Poznamenal však, že časom zrejme bude potrebné vyvinúť novú vakcínu proti Covid-19, otázkou však zostáva kedy. Vzhľadom na neustále mutovanie vírusu je stále viac pravdepodobné, že sa proti ochoreniu bude nutné očkovať každý rok, podobne ako je to pri chrípke, dodal Sahin. Čím viac ľudí je ale zaočkovaných, tým menej je podľa neho koronavírus schopný mutovať.

Krízový manažér WHO Mike Ryan sa dnes nechal počuť, že zatiaľ nie sú k dispozícii dôkazy, ktoré by nasvedčovali potrebe vyvinúť špecifické vakcíny proti nákaze novým variantom. "Momentálne máme vysoko účinné vakcíny, ktoré zaberajú. Musíme sa zamerať na to, aby sme ich spravodlivejšie distribuovali. Musíme sa zamerať na zaočkovanie tých, ktorí sú najviac ohrození," citovala ho agentúra Reuters.

Hovorca WHO Christian Lindmeier zároveň novinárom povedal, že podľa predbežných dát sa stále zdá, že bude omikrón nákazlivejší ako teraz dominujúce varianty. Ohľadom jeho škodlivosti pre ľudské zdravie však zatiaľ nie je dostupných príliš veľa informácii a WHO potrebuje čas, aby ju posúdila. "Zatiaľ som nevidel správy o úmrtiach spojených s omikronom," povedal.

Ocenil pri tom skutočnosť, že sa farmaceutické spoločnosti zaoberajú možnosťou, že bude potrebné ich očkovacie látky upraviť. "Je veľmi chvályhodné, že výrobcovia vakcíny už začali plánovať dopredu a pripravujú sa na prípad, že budú musieť upraviť terajšie vakcíny. Je dobré len nečakať na to, až zaznie posledný varovný signál," povedal hovorca WHO.

Variantu omikron sa prvýkrát podarilo identifikovať na juhu Afriky, v súčasnej dobe sa však už zrejme komunitne šíri v mnohých krajinách po celom svete. Experti sa domnievajú, že by sa čoskoro mohla stať jednou z dominantných variantov. Stále však nie je jasné, aký vážny spôsobuje priebeh covidu-19 a či bude znižovať účinnosť vakcín.

"Ako veľmi by sme sa mali obávať? Musíme byť pripravení a opatrní, nepanikáriť, pretože sme v inej situácii ako pred rokom," povedala na konferencii Reuters hlavná vedecká pracovníčka WHO Soumya Swaminathanová. O omikrone toho vedci podľa nej ešte veľa nevedia. "Musíme počkať, dúfajme, že bude miernejší. Ale je príliš skoro na to dôjsť k takému záveru ohľadom tohto variantu ako celku," dodala. Súčasné vakcíny však podľa nej zjavne poskytujú proti omikronu ochranu.

Podľa čísel z Juhoafrickej republiky by mohol byť variant až trikrát nákazlivejší, než delta, ktorá je teraz zodpovedná za 99 percent všetkých nových infekcií po celom svete. "Táto varianta by musela byť ešte nákazlivejšia, aby prekonala (deltu) a stala sa dominantnou po celom svete. Je to možné, ale nie je možné to predpovedať," dodala Swaminathanová.

Kde sa variant prvýkrát objavil, je podľa nej nejasné, mohlo to byť v krajine, ktorá sa príliš nevenuje genetickému sekvenovaniu odobraných vzoriek. "Možno to nikdy nezistíme," povedala o pôvode omikrónu.