Domáce násilie a online podvody - najčastejšie problémy občanov aj počas vianočných sviatkov

Nárast počtu trestných činov páchaných v on-line prostredí či počet prípadov domáceho násilia počas pandémie evidujú pracovníci informačných kancelárií pre obete trestných činov (IK), ktorí občanom poskytujú bezplatné konzultácie a sprostredkúvajú odbornú pomoc. Na IK, ktoré sa nachádzajú na okresných úradoch/klientskych centrách, a to v každom krajskom meste a vybraných okresných mestách, sa len počas decembrových sviatkov od roku 2019 do 20. 12. 2021 obrátilo v priemere 50 občanov ročne. Činnosť v informačných kanceláriách je pre občanov preto zabezpečená aj počas tohtoročných vianočných sviatkov.

Najviac klientov za rok 2021 sme zaznamenali v IK v Bratislave, v Košiciach a v Trnave. Keďže sa počet trestných činov páchaných v on-line prostredí za posledné obdobie zvýšil, zo skúseností odborníkov z odboru prevencie kriminality kancelárie MV SR predpokladáme, že podvodníci budú „úradovať“ aj počas vianočných sviatkov. Podvodníci môžu vyhľadávať predovšetkým osoby, ktoré sú osamelé a zneužívať ich dôveru. V IK sa najčastejšie stretávame s prípadmi on-line podvodných predajov a legendami typu: „americký vojak“ či „falošný lekár“ a tiež s on-line komunikáciou so sexuálnym pozadím s cieľom vydierať obeť.

Pracovníci IK sa veľmi často stretávajú tiež s týraním seniorov rodinnými príslušníkmi. Spomenieme len jeden z mnohých prípadov. Ide napríklad o seniorku, ktorá sa stala obeťou domáceho násilia zo strany vlastnej dcéry, zároveň členky sekty. Dcéra klientky prechovávala nenávisť voči rodine, pričom táto nenávisť prerástla do dlhodobého psychického týrania, ekonomického týrania, a napokon aj do fyzického týrania matky. Klientka po návšteve IK podala trestné oznámenie. Momentálne je stále vo veci vedené trestné konanie. Ďalšie konkrétne prípady si občania môžu prečítať tu: https://prevenciakriminality.sk/p/konkretne-pripady. IK svoje služby od roku 2018 poskytli viac ako 650 seniorkám a seniorom.

Informačné kancelárie pre obete trestných činov MV SR budú občanom k dispozícii aj počas vianočných sviatkov: https://prevenciakriminality.sk/p/potrebujem-pomoc
Odporúčame však vopred sa objednať e-mailom alebo telefonicky.