Poľskí vedci objavili gén, ktorý zdvojnásobuje riziko ťažkého priebehu covidu

Poľským vedcom sa podarilo identifikovať gén, ktorý u jeho nositeľov zdvojnásobuje riziko ťažkého priebehu covidu-19. Podľa nich to môže pomôcť lekárom, ktorí budú môcť ľahšie odhadnúť, u ktorého z pacientov hrozia vážne komplikácie. O objave na tlačovej konferencii informoval poľský minister zdravotníctva Adam Niedzielski.

"Po roku a pol výskumu sa podarilo identifikovať gén, ktorý zodpovedá za predispozíciu k vážnemu priebehu choroby," citovala ministra agentúra Reuters.

Tím odborníkov z lekárskej univerzity v Bialystoku pod vedením Marcina Moniuszka dospel k tomu, že to, či daný človek má alebo nemá konkrétny gén, je štvrtým najdôležitejším faktorom pri posudzovaní rizika ťažkého priebehu covidu-19. Podstatnejší je iba vek, telesná hmotnosť a pohlavie.

"Nejde o to, že by gény boli tým najdôležitejším faktorom, také jednoduché to nie je. Ale sú podstatné," citovala Moniuszka agentúra PAP.

Poľskí vedci do svojej štúdie zahrnuli 1500 osôb, ktorí sa koronavírusom nakazili, a skúmali, ako sa líši riziko ťažkého priebehu covidu u tých, ktorí daným génom disponujú. Podľa nich konkrétny skúmaný gén možno nájsť asi u 14 percent poľskej populácie; v celoeurópskom meradle má tento gén necelých desať percent obyvateľov, v Indii ale takmer tretina ľudí.