Podľa štúdie omikron spôsobuje viac hospitalizácií u najmenších detí

Koronavírusový variant omikron spôsobuje u najmenších detí viac hospitalizácií v porovnaní s tými odrastenejšími ako predchádzajúce varianty. Konštatovali to vo svojej štúdii britskí vedci. Zdôraznili pritom, že ide o mierne prípady. Aj všeobecne infikovaný variantom omikron znižuje riziko hospitalizácie zhruba o tretinu v porovnaní s variantom delta, tvrdí iná britská štúdia, na ktorú sa odvoláva britská vláda. Británia v piatok uviedla, že za uplynulý deň sa v krajine nakazilo koronavírusom ďalších viac ako 99-tisíc ľudí.

Variant omikron sa v Británii rýchlo šíri a vyhnal počty novo nakazených do rekordných výšin. Omikron však spôsobuje menej prudký priebeh choroby covid-19 ako predchádzajúce varianty a vysoká zaočkovanosť medzi dospelými prispela k zmierneniu nárastu počtu hospitalizácií. Pre deti je potom covid-19 menej nebezpečný ako pre dospelých.

Pokiaľ ide o deti, variant omikron sa zdá byť nebezpečnejší pre tých najmenších. Štúdia, ktorú majú k dispozícii poradcovia britskej vlády, ukazuje, že z detí hospitalizovaných s covidom-19 v poslednom mesiaci bolo 42 percent mladších ako rok. Pri predchádzajúcich vlnách predstavoval ich podiel zhruba 30 percent.

"Nie sú to nijako zvlášť choré deti. V skutočnosti prichádzajú na krátku dobu," povedal novinárom profesor Calum Semple z Liverpoolskej univerzity. Dodal, že klesá aj podiel detí vyžadujúcich kyslíkovú podporu.

Semple pripustil, že proporcionálny pokles hospitalizácií u starších detí možno čiastočne vysvetliť vyššou zaočkovanosťou medzi deťmi nad 12 rokov. Tá ale podľa neho nevysvetľuje všetko.

Profesor Russell Viner z University College London (UCL) ponúkol čiastočné vysvetlenie. Príznaky vyvolané variantom omikron sa podľa neho môžu podobať respiračným problémom, ktoré nútia rodičov brať nemluvňatá na preventívne nemocničné vyšetrenie. Staršie deti s miernymi príznakmi nemocnici ani nenavštívia. Skoré dáta je podľa Vinera ešte potrebné overiť.

Zhruba 67-miliónová Británia v piatok zaznamenala 99.652 novo nakazených, čo predstavuje pokles o 29,5 percenta oproti predchádzajúcemu týždňu. S chorobou covid-19 zomrelo za uplynulý deň ďalších 270 ľudí, deň predtým ich bolo 335. Za posledný týždeň vzrástol počet úmrtí s koronavírusom o 67 percent v porovnaní s predchádzajúcim týždňom. Narastajúce počty zosnulých s covidom-19 odrážajú vyššie prírastky nakazených, poznamenala agentúra Reuters.