Z Ruska odišlo mnoho umelcov aj známa primabalerína

Stále viac ruských umelcov po invázii na Ukrajinu mieria za hranice, niektorí svoje cesty mimo Rusko vysvetľujú ako dovolenku, iní otvorené hovoria o tom, že z vlasti odchádzajú na protest proti vojne a prezidentovi Vladimírovi Putinovi. Najnovšie sa na presídlenie na Západ odhodlala primabalerína baletu moskovského Veľkého divadla (Bolšoj teatr) Olga Smirnovová. Medzi fanúšikmi však budí väčší rozruch neprítomnosť popovej speváčky Ally Pugačovovej, ktorá je aj s manželom a deťmi mimo Ruska od konca februára.

Pugačovová odletela súkromným lietadlom z Moskvy 28. februára, a pretože sa potom dlho odmlčala na sociálnych sieťach, špekulovalo sa, kam odišla. Podľa všetkého je v Izraeli a na svojom instagramovom účte nedávno odkázala kritikom do Ruska, aby sa neradovali, pretože "dovolenka a liečenie ešte nie sú emigrácie".

Tridsaťročná Smirnovová, jedna z najväčších hviezd ruského baletu, naopak svoj odchod z prominentného miesta v známom baletnom súbore zdôvodnila práve svojím postojom k vojne na Ukrajine. "Musím byť úprimná a povedať, že celou svojou dušou som proti vojne... Nikdy som si nemyslela, že by som sa mohla hanbiť za Rusko..., ale dnes jednoznačne vnímam, že existuje určitá neprekročiteľná hranica," napísala na sociálnej sieti Telegram.

Smirnovová bude teraz tancovať v Holandskom národnom balete, oznámil v stredu jeho šéf Ted Brandsen. "Je nám cťou, že bude s naším súborom v Holandsku tancovať, aj keď okolnosti, ktoré ju k tomu prinútili, sú neuveriteľne smutné," uviedol vo vyhlásení.

Smirnovová, ktorá v Moskve od roku 2016 tancovala ako sólistka, nie je prvou zástupkyňou ruského baletu, ktorá opustila vlasť. Už krátko po ruskej invázii rozviazal spoluprácu s baletom Veľkého divadla jeho bývalý umelecký šéf a choreograf Alexej Ratmanskij, ktorý práve pripravoval nové predstavenie. Odišli aj mnohí zahraniční tanečníci, napríklad Talian Jacopo Tissi, Brazílčania David Motta Soares a Victor Caixeta alebo Brit Xander Parish.

Agentúra AFP pripomenula, že odchod Smirnovovej môže v Rusku evokovať úteky slávnych tanečníkov počas studenej vojny. V roku 1961 emigroval počas zájazdu do Francúzska sólista Rudolf Nurejev, čo Sovietsky zväz vnímal ako potupu. Neskôr na Západ utiekla aj baletka Natalja Makarovová av roku 1974 aj Michail Baryšnikov.