Escobarov syn: Toto je skutočná pravda o mojom otcovi

Escobarov syn: Toto je skutočná pravda o mojom otcovi Zdroj: Ikar

Kniha Escobarov syn z vydavateľstva Ikar sa zakladá na informáciách od adoptívneho otca Roberta Escobara spolu s jeho rozsiahlym výskumom. „Konečne môžem rozpovedať pravdivý príbeh svojho života. Všetky spomínané fakty sú skutočné, hoci som sa nevyhol dramatizácii udalostí a rozhovorov v súlade s tým, ako podľa mňa prebiehali. Príbeh sa začína dňom, keď na mňa narazil Pat. Moju záchranu spôsobila náhoda, ktorá skrížila dráhy osudov Patricka Witcomba a Pabla Escobara a navždy nás spojila,“ rozpráva Roberto Escobar, syn známeho narkobaróna.

Pablo Escobar bol najväčším narkobarónom, akého nosila Zem. Do svojej smrti v roku 1993 patril k najbohatším obyvateľom planéty a ovládal osemdesiat percent globálneho obchodu s kokaínom.

V roku 1965 sa kolumbijské špeciálne sily pod velením agenta Britskej tajnej služby MI6 vydali na záťah, aby z úkrytu vtedy ešte mladého bezvýznamného kriminálnika Pabla Escobara ukoristili peniaze. Akcia vyvrcholila prestrelkou, po ktorej zostalo mnoho mŕtvych. Escobarovi a niekoľkým jeho mužom sa podarilo uniknúť.

Na mieste zostal jediný živý tvor, bábätko menom Roberto, Pablov nemanželský syn. Robertova matka zahynula na mieste. Podivuhodným riadením osudu sa agent MI6 nad dieťaťom zľutoval, vzal ho so sebou a neskôr si ho adoptoval.
Z Pabla Escobara sa časom stal jeden z najväčších zločincov v dejinách a z Roberta tromf v rukách britských tajných služieb. Chlapec až do dospelosti netušil o svojej pravej totožnosti, hoci sa s Escobarom stretol. Je zrejmé, že Robertov adoptívny otec a britská vláda s týmto gangstrom tajne spolupracovali, aby mali pod kontrolou pranie špinavých peňazí a obchod s drogami.

Mal som dvoch otcov. Ten, ktorého som oslovoval „tato“ (a hlboko som ho miloval), bol v skutočnosti môj adoptívny otec Patrick Witcomb. Poznal som ho ako anglického podnikateľa, ktorý svoju rodinu úspešne zaopatril v Kolumbii. To však bola len polovica príbehu. Až po dlhých rokoch som sa dozvedel, že ako agent v utajení zároveň pracoval pre britskú spravodajskú službu MI6. Ani táto správa však pre mňa nebola najväčší šok.
Dozvedel som sa, že mojím biologickým otcom bol Pablo Escobar, najobávanejší gangster v dejinách sveta...

Roberto Sendoya Escobar žije s manželkou v odľahlej fince na Malorke pod svojím adoptívnym menom Phillip Witcomb. Stal sa z neho uznávaný maliar a jeho diela sa predávajú za mnohotisíc libier. Významnú časť zo ziskov z knihy Escobarov syn mieni darovať charitatívnym organizáciám na pomoc mladým ľuďom.

Milan Buno, knižný publicista