Digitálny vek pôsobí krátkozrakosť u detí už v predškolskom veku, hovorí optik

Digitálny vek prináša podľa niektorých odborníkov častejšiu krátkozrakosť u detí, a to už v škôlke či na základnej škole. Zatiaľ čo predtým sa prejavovala vo väčšej miere až v neskoršom veku, napríklad u vysokoškolákov, ktorí zistili, že nedohliadnu vo veľkej posluchárni zo zadných lavíc na tabuľu, povedal ČTK na brnenskom veľtrhu Opta predseda predstavenstva Spoločenstva českých optikov a optometristov Václav Antonín.

Zatiaľ čo u vysokoškolákov sa mohla krátkozrakosť rozvinúť kvôli intenzívnemu čítaniu pri štúdiu, dnes je vada spôsobená u malých detí často tým, že trávia neúmerné množstvo času pri digitálnych zariadeniach, či už je to mobil, tablet alebo televízia, dodal.

"Dnes už nie je výnimočné, že deti v prvej či druhej triede majú vlastný mobil," poznamenal Antonín. Podľa nemeckej štúdie z roku 2017, o ktorej písal časopis Česká očná optika vo februárovom vydaní, používa 70 percent detí z materských škôlok denne chytré telefóny svojich rodičov aspoň na pol hodiny. Všeobecné lekárske odporúčanie je, aby deti vo veku tri až šesť rokov používali digitálne zariadenia denne najviac pol hodiny. U detí mladšieho školského veku, teda do desiatich rokov, je tento čas stanovený na 45 až 60 minút. Nezriedka sa stáva, že k mobilnému telefónu či tabletu siahajú aj rodičia detí mladších ako tri roky, pričom tie by sa mali týmto zariadeniam vyhýbať úplne.

Oko u detí bolo po tisícročia zvyknuté vyvíjať sa v úplne iných podmienkach ako pri pohľade na blízky obraz. Naopak si pri vonkajších aktivitách zvykalo ostriť predovšetkým do diaľky. Ostrenie na krátku vzdialenosť, často menej ako 30 centimetrov, vedie k veľkým nárokom na akomodáciu oka. Zároveň držanie malých zariadení, ako je mobil, zvyšuje náklon hlavy a vedie k väčšiemu zaťaženiu chrbtových a chrbticových svalov, čo môže viesť k bolestiam hlavy, píše sa v spomínanom článku v časopise Česká očná optika.

Odborníci sa v článku zhodujú na tom, že digitálne zariadenia dávajú rodičia deťom v predškolskom veku najčastejšie vtedy, keď od detí chcú mať pokoj. Pohyblivý obraz totiž spoľahlivo zamestná detskú pozornosť a tie ju nevyžadujú od rodičov, píše sa v článku.