Kód ruže. Historický príbeh inšpirovaný skutočnosťou

Kód ruže. Historický príbeh inšpirovaný skutočnosťou Foto: Ikar

Ak vás zaujal film Kód Enigmy o geniálnom matematikovi a kryptoanalytikovi Alanovi Turingovi, bude vás skvele napísaný román Kód ruže od americkej autorky Kate Quinn baviť tiež.
Odohráva sa na rovnakom mieste, v Bletchley Park, a prostredníctvom príbehov troch rôznych geniálnych žien rozpráva nielen o období druhej svetovej vojny, ale aj o časoch bezprostredne po nej. Pútavý román inšpirovaný skutočnými historickými postavami a udalosťami vyšiel vo vydavateľstve IKAR.

Je rok 1940 a Anglicko sa pripravuje na boj proti nacistom. Za múrmi vidieckeho sídla Bletchley Park vzniká kryptografické pracovisko, kde sa stretávajú najgeniálnejšie mysle z celej krajiny, aby rozlúštili nemecké vojnové kódy. Na pomoc im prichádzajú tri veľmi rozdielne ženy.

Energická Osla je krásna, bohatá a zdá sa, že jej v živote nič nechýba. V skutočnosti však túži svetu dokázať, že je viac než len pekné dievča z dobrej rodiny.
Cieľavedomá Mab pochádza z chudobnej štvrte vo východnom Londýne a túži si nájsť manžela, ktorý ju vytiahne z nízkeho spoločenského postavenia. Pracuje s legendárnymi strojmi na dešifrovanie kódov, a sama skrýva mnohé tajomstvá.

Beth je utiahnutá a plachá, no Osla a Mab veľmi rýchlo zistia, že má výnimočné nadanie na lúštenie hádaniek. Práve ona dostane šancu stať sa jednou z mála ženských kryptoanalytičiek v Bletchley Park.
Trojicu žien spojí priateľstvo, ktoré však nevydrží pod tlakom vojny, osobných strát a tajomstiev.

Uplynie niekoľko rokov a v Británii vrcholia prípravy na svadbu kráľovnej Alžbety s princom Filipom. Beth je zavretá v psychiatrickej liečebni, pretože sa vraj nervovo zrútila. Len ona však pozná temné tajomstvo – v Bletchley pôsobil zradca, ktorý má prsty aj v jej uväznení. Oslobodiť ju a chytiť skutočného zločinca môže len s pomocou dávnych priateliek, ktoré opäť spoja sily. No každá rozlúštená hádanka posúva Oslu, Mab a Beth nielen bližšie k nepriateľovi, ale aj k nebezpečenstvu.
Autorka Kate Quinn exkluzívne pre slovenských čitateľov:


Kate Quinn
Bestsellerová autorka historických románov. Narodila sa v južnej Kalifornii, vyštudovala na Bostonskej univerzite. Napísala štvordielnu ságu Pani Ríma, dva romány z obdobia talianskej renesancie a knihy Alicina sieť a Lovkyňa (IKAR 2020) zasadené do 20. storočia. Kate žije v San Diegu s manželom a s dvoma záchranárskymi psami Cézarom a Calpurniou. Má rada operu, akčné filmy, varenie a bostonský tím Red Sox.

Milan Buno, knižný publicista