Bidenová nečakane navštívila Ukrajinu, stretla sa s manželkou Zelenského (FOTO)

Americká prvá dáma Jill Bidenová dnes nečakane navštívila Ukrajinu. V Užhorode, kam odišla zo svojej návštevy hraničného priechodu na ukrajinsko-slovenských hraniciach, sa zišla s Olenou Zelenskou, manželkou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Informovala o tom agentúra AP. Na ukrajinskom území podľa informácií novinárov z jej sprievodu pobudla manželka amerického prezidenta približne dve hodiny.

 Podľa ukrajinských médií bolo stretnutie s Jill Bidenovou prvou príležitosťou, keď sa manželka prezidenta Zelenského objavila na verejnosti od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára. Olena Zelenská Bidenovú uvítala pred jednou zo škôl v Užhorode, kde sú umiestnení utečenci z boja zasiahnutých častí Ukrajiny, napísal spravodajský server RBK Ukrajina.

"Chcela som prísť na Deň matiek," povedala manželka amerického prezidenta Zelenskej podľa agentúry AP. "Myslela som si, že je dôležité Ukrajincom ukázať, že táto vojna musí skončiť, že je brutálna a že Američania stoja na strane ukrajinského ľudu," dodala Bidenová. Zelenská jej za jej "odvážny čin" poďakovala. "Chápeme, čo to obnáša, keď sem prvá dáma USA prichádza počas vojny, keď každý deň prebiehajú vojenské akcie, kedy sa každý deň ozývajú letecké sirény - aj dnes," povedala manželka ukrajinského prezidenta.

"Návšteva prvej dámy Bidenovej je výrazom podpory Ukrajine zo strany významných predstaviteľov Spojených štátov," citoval server vyjadrenia Zakarpatskej oblastnej rady, ktorá o návšteve informovala na sociálnych sieťach.

Na východnom Slovensku Bidenová predtým navštívila aj jednu z košických škôl, v ktorej boli zriadené triedy pre žiakov z Ukrajiny. V sprievode slovenského premiéra Eduarda Hegera si potom pozrela najväčší slovensko-ukrajinský hraničný priechod Vyšné Nemecké-Užhorod a práve odtiaľ potom bez predchádzajúceho oznámenia zamierila jej autokolóna na druhú stranu hranice.

„Najviac ju zaujímalo, ako to tu vyzeralo v prvé dni. Ukázali sme jej, ako fungovali jednotlivé stany. Zaujímalo ju, v akom stave prichádzali matky. V prvé dni často nemali doklady, alebo deti nemali na nohách topánky. Spomenuli sme prípad jedenásťročného chlapca, ktorý cestoval z Charkova sám," povedal Heger novinárom na hraniciach s Ukrajinou. Bidenová aj Heger sa tam v improvizovanej kaplnke tiež zúčastnili modlitby za mier. Podľa slovenských médií Bidenová poďakovala Slovákom za pomoc utečencom.

"Na tento Deň matiek som chcela byť s ukrajinskými matkami a ich deťmi," napísala Bidenová na svojom twitteri, kde sa objavilo aj niekoľko fotografií z jej stretnutí. "Dúfam, že svojou prítomnosťou tu môžem vyjadriť, ako veľmi ich sila a odolnosť inšpiruje svet, a pripomenúť im, že nie sú sami," podotkla manželka amerického prezidenta.

Od 24. februára, teda od začiatku ruskej agresie voči susednej krajine, prekročilo hranice Slovenska z Ukrajiny zhruba 405-tisíc utečencov. Mnoho z nich pokračovalo do iných európskych krajín. Dočasné útočisko, ktoré umožňuje napríklad prístup na pracovný trh, udelilo doteraz Slovensko viac ako 74 000 utečencom.

Bidenová priletela na Slovensko v sobotu popoludní, keď si uctila pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky položením kvetov k ich pamätníku v centre Bratislavy. Návšteva Bidenovej na Slovensku skončí v pondelok, kedy by sa mala stretnúť aj so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Pred návštevou Slovenska Bidenová zavítala do Rumunska, tamojšiu vládu a humanitárne organizácie ocenila za pomoc Ukrajincom utekajúcim pred ruskou inváziou. Cesta Bidenovej do oboch krajín má podľa Bieleho domu ukázať silné vzťahy USA k štátom východoeurópskeho krídla NATO.