Životopis Woodyho Allena Mimochodom... zábavný a celebritný

Životopis Woodyho Allena Mimochodom... zábavný a celebritný Foto: Ikar

Práve vyšiel životopis filmového génia Woodyho Allena s názvom Mimochodom. Zábavný, celebritný, o filmovom priemysle, Hollywoode... Áno, Allen je kontroverznou postavou, ktorá polarizuje spoločnosť, no jeho umenie a jedinečný humor sú nezameniteľnou súčasťou filmovej histórie.

„Hlboko úprimný, obsiahly a bravúrne podaný autoportrét jedného z najvýznamnejších režisérov našich čias“.  Hovorí headline k životopisnej knihe Woodyho Allena.

Allen je fenomenálnym spisovateľom, skvelým režisérom a scenáristom, komikom či džezmenom a jeho alter egom je mesto New York. V ostatných rokoch čelil nenápadný, neurotický režisér množstvu útokov, bol obvinený zo sexuálneho zneužívania nevlastnej dcéry, ktoré sa súdom nepreukázalo pravdivé.

Každopádne patrí Woody Allen ku kontroverzným postavám svetovej kinematografie, no jeho prínos je neodškriepiteľný. Osemdesiatšesťročný režisér nakrútil desiatky filmov (53), bol súčasťou rôznych filmových projektov, v mnohých sám hral, má 24 nominácií na Oscara a získal nespočetne veľa ďalších ocenení.

Svetoznámy filmový režisér, komik, scenárista, spisovateľ a herec prináša komplexný a úprimný príbeh svojho búrlivého života. V autobiografii rozpráva o detstve v newyorskom Brooklyne, o autorských začiatkoch vo varietnom programe Sida Caesara v období, keď sa na scéne zjavila televízia, o spolupráci s velikánmi komédie, o tom, ako sa zo stand-up komika stal všeobecne uznávaný a úspešný umelec.
S jedinečnou allenovskou eleganciou a humorom hovorí o svojom vstupe na pole filmovej tvorby a sprevádza čitateľa svojou scenáristickou a režisérskou kariérou, ktorá trvá už viac ako šesťdesiat rokov – od komediálneho debutu Zober prachy a zmizni cez klasické tituly Annie Hallová, Manhattan či Hana a jej sestry po najnovšie diela, ako sú filmy Polnoc v Paríži, Daždivý deň v New Yorku alebo Festival pána Rifkina.

Venuje sa aj svojim manželstvám, láskam a priateľstvám. Hovorí o džeze, o knihách aj divadelných hrách. Odhaľuje svojich vnútorných démonov, sklamania i úspechy, predstavuje ľudí, ktorých mal rád, s ktorými pracoval a ktorí ho inšpirovali a mnohému naučili.

Mama ma ustavične sekírovala a čudovala sa, ako môže byť niekto s takým vysokým IQ v škole taký sprostý. Aby ste mali predstavu o mojich školských „výkonoch“: na strednej som sa dva roky učil po španielsky, no keď som nastúpil na Newyorskú univerzitu, dal som sa rovno k začiatočníkom – a začal opäť úplne od nuly. Verili by ste, že som vyletel zo skúšky?

Mimochodom z vydavateľstva Ikar je pútavý životopis. Fanúšikov filmu zaujmú časti o Allenových filmoch, aj mnohé známe mená ako Romy Schneider, Peter O´Toole, Alfred Hitchcock, Diane Keatonová, Owen Wilson, Penelope Cruzová, či Blake Lively.

Owen Wilson bol senzačný, sen každého režiséra. Neustále posedával a popíjal akýsi zelenkastý slaný odvar, ktorý mu mal, predpokladám, predĺžiť život, a ja som dumal, že ak človek musí do seba liať takúto žbrndu, načo mu ten dlhý život vlastne je.
Milan Buno, knižný publicista